Danskerne støtter op om øget løn og anerkendelse af velfærdsarbejdere

Stock Photo, tags: danskerne og af - cdn.pixabay.com

84 procent af danskerne er enten helt eller ufuldstændigt enige i, at offentlige fastholdere, der arbejder for ældres, børns, syge og udsattes velfærd, skal betales yderligere.

Danmark har i mange år rangeret som et af de lykkeligste lande i verden på grund af sin høje mindsteløn, høje livskvalitet og gode balance mellem arbejde og privatliv. Men de offentligt ansattes velfærd er desværre blevet tilsidesat.

Ni ud af 10 hævder, at ansatte i den velfærdssektor skal have mere løn og have bedre arbejdsvilkår. Samme andel, enten helt eller ufuldstændigt, er enig i, at yderligere anerkendelse vil være gældende, hvilket fremgår af et nyt befolkningstjek, som Epinion har gennemført for FOA.

“Vi har længe sagt, at dem, der løfter velfærden i Danmark, fortjener et løft i lønnen. Undersøgelsen viser, at det ikke bare er os, der mener det – vi har stort set hele befolkningen i ryggen”, sagde forbundsformand Mona Striib.

Velfærdsområder er genstand for debat

Offentligt ansattes løn er blevet kæmpet betydeligt mange gange med sygeplejerskestrejker, betalingsstrukturkommission og et socialt berømt valgløfte om forskudskompensation til navngivne faggrupper.

Anerkendelse er en måde at vise påskønnelse af fagligheden hos offentligt ansatte, som har opnået ekspertise gennem uddannelse og erfaring. Men der opstår ofte kritik vedrørende de områder, der skal forbedres.

”Nu vil vi gerne se politikere, der mener det, når de siger, at offentligt ansatte skal have mere i løn. Og så vil vi gerne se, at de sætter handling bag ordene, så vi løfter velfærden og også i fremtiden har et godt og solidt velfærdssamfund,” sagde Mona Striib.

I den nærmeste fremtid vil der være omfattende diskussioner om offentligt ansattes løn, når betalingsstrukturkommissionen løfter sløret for sine resultater.

I sidste ende skal der i foråret 2024 forhandles om samarbejdsaftaler i den offentlige sektor.