9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Hvordan Døde Yahya Hassan?

Hvordan doede Yahya Hassan

Det er de færreste danskere, der ikke har hørt om Yahya Hassan – den opsigtsvækkende digter, der tog Danmark med storm. Han tog lyrikken til nye højder og turde italesætte alle de emner, som de fleste er berøringsangsten overfor.

Han fik for alvor befolkningens fulde opmærksomhed, da han udgav sin første digtsamling, der fik mange ikke-interesserede digtlæsere til at spærre øjnene op. Yahya Hassan havde en revolutionerende og spændende måde at bruge det danske sprog på – som både vakte begejstring og modstand. Her kan du se, hvem Yahya Hassan var, og hvordan Yahya Hassan døde.

Sådan døde Yahya Hassan

Yahya Hassan var både et kendt navn og ansigt i hele Danmark. Hans digte der rettede kritik mod den islamiske verden, gjorde også, at han ikke altid var lige velanset i visse kredse. Derfor oplevede Yahya Hassan også, at politiet og PET ofte skulle “overvåge” og beskytte ham.

Yahya Hassans bror fortæller desuden, at blandt andet denne overvågenhed kunne bidrage til at “fucke en op.” Broren har desuden også ærligt fortalt, at Yahya Hassan, efter flere behandlingsdomme og anbringelser i psykiatrien, blev overladt til sig selv.

Familien påpeger dog, at de ikke kender den nøjagtige årsag til, at de mistede deres søn og bror i en alt for tidlig alder. Dog siger broren, at hans bedste bud er, at det må være kombinationen af den medicin, som Yahya Hassan skulle tage, i sammenkobling med det misbrug, som han samtidig også havde. Men hvordan døde Yahya Hassan egentlig?

Det “korte svar” på dødsårsagen er derfor – ifølge broren – en konsekvens af et hårdt liv. Et liv med psykofarmaka, et massivt misbrug, et liv som alle andre også interesserede sig for, et liv med meget kontakt med politi, med systemet og med psykiatrien. Et liv i ubalance og med meget kaos, med lovovertrædelser, med en massiv popularitet og samtidig også “et had” fra det muslimske bagland.

Hvor er Yahya Hassan begravet?

Yahya Hassan er begravet på Vestre Kirkegård på den muslimske gravplads. Selvom den unge digter turde stille sig kritisk overfor islam og den muslimske verden, er – eller var – han muslim. På sin egen måde. Yahya Hassan blev begravet d.  5. maj 2020.

Yahya Hassan blev desuden fundet død i sin egen lejlighed.

Hvem var Yahya Hassan?

Den danske digter har oprindelig rødder i Palæstina. Med sin debut digtsamling solgte han 120.000 eksemplarer, hvilket slår alle hidtidige rekorder – og dermed blev Yahya Hassan den bedst sælgende debut digter nogensinde. Den unge digter boede i sin barndom i Aarhus og blev født d. 19. maj i 1995. Efterfølgende gik den aspirerende forfatter på forfatterskolen i København fra 2013-2015 – men allerede i 2013 fik den dygtige digter sit folkelige gennembrud med sin digtsamling, der blev en vaskeægte “best seller.”

I 2016 kom den landskendte digter i fængsel, hvor han blev idømt en straf på 1 år og ni måneder. Dommen lød blandt andet på, at han havde udsat en blot 17-årig mand for stor fare, da han affyrede 3 skud i mandens nærhed.

  1. 29. april 2020 døde Yahya Hassan i en alder af blot 24 år. I hans korte liv opnåede han både store succeser og stor hæder. Han oplevede dog også bagsiden af medaljen med både fængselsstraf og flere indlæggelser på psykiatriske afdelinger.

Hvad siger familien om Yahya Hassan?

Familien har i forbindelse med årsdagen for Yahya Hassans død udtalt sig til pressen. Her fortæller de om savnet til den søn og bror, de mistede alt for tidligt. Samtidig sætter de også fokus på et system, der svigter og efterlader syge mennesker med hele ansvaret for deres egen situation. Derudover understreger broren også, at Yahya Hassan har inspireret ham, og at de begge deler kærligheden til lyrikken.