Danmarks økonomi har klaret sig bedre end forventet trods COVID-19-pandemien, hvilket har resulteret i en reduktion i EU-støtten med 1,2 mia. kr. fra de oprindeligt planlagte 11,9 mia.
Finansminister Nicolai Wammen nævnte “rekordhøj beskæftigelse, meget lav gæld, og vores økonomi er vokset” som årsager til den reducerede støtte. Danmark får 10,7 milliarder kroner i løbende støtte frem til 2026.
EU-kommissær for økonomi Paolo Gentiloni bemærkede, at andre lande også er kommet sig økonomisk oven på pandemien, og at EU har klaret sig bedre end oprindeligt antaget.
“I formåede vi allerede at komme til det vækstniveau, som vi inden corona. Det er hurtigere end andre store økonomier som USA og Kina,” sagde Gentiloni.
Gentiloni mener dog stadig, at EU’s genopretningsfond er nødvendig. Krigen i Ukraine og den efterfølgende energikrise har accelereret behovet for en grøn omstilling, hvorfor genopretningsplanen nu indeholder et nyt kapitel, der fokuserer mere på grøn energi.
“Det gør planen overraskende aktuel for den situation, vi befinder os i. Særligt, når vi også løbende har tilpasset fordelingen til de forskellige medlemslande,” sagde kommissæren.
Tilpasset fordeling til medlemslandene
Danmark modtager i de kommende dage 2,2 milliarder kroner fra fonden ifølge aftale med EU. Fordelingen af fonden er dog blevet tilpasset de forskellige medlemslandes behov.
“Der er lande, der hurtigere er kommet sig økonomisk, som modtager lidt mindre, mens der er lande, der halter mere efter end først ventet, som så vil modtage et lidt større beløb,” sagde Gentiloni.
Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) var højere i 2021 end i 2019 før coronakrisen, og landet er ikke alene om at komme sig godt økonomisk.
Gentiloni sagde, at der stadig er brug for EU’s genopretningsfond, og at energikrisen har understreget behovet for en grøn omstilling.