Danmarks luftkvalitet sætter gang i alliancen, der kræver renere luft

Stock Photo, tags: der - images.unsplash.com

Som svar på alarmerende rapporter, der fremhæver luftforureningens skadelige indvirkning på folkesundheden, er bekymrede borgere i Danmark gået sammen for at danne en alliance og lancere en kampagne kaldet “Der er noget i luften.” Kampagnen har til formål at øge bevidstheden om landets høje niveauer af luftforurening og skaffe støtte til renere og sundere luft.

Studier inden for sundhedsvidenskab og sundhedsøkonomi har belyst alvoren af Danmarks luftforureningskrise. Det er blevet afsløret, at tusindvis af danskere lider af kroniske sygdomme eller oplever for tidlig død på grund af farlig luftkvalitet. Det er chokerende nok, at den økonomiske vejafgift af luftforurening beløber sig til svimlende 95 milliarder kroner årligt, inklusive sundhedsudgifter og for tidlige tab af menneskeliv.

Nogle kroniske sygdomme, som luftforurening kan udløse eller forværre, omfatter astma, KOL, lungekræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes, blandt mange andre sundhedskomplikationer.

Motiveret af disse vedrørende fakta søger kampagnen at indsamle 50.000 borgerunderskrifter under et forslag, der kræver strenge foranstaltninger for at sikre renere luft og forbedre de overordnede luftkvalitetsstandarder.

Denne græsrodsbevægelse har høstet støtte fra borgere, forskere og klimavenlige sundhedsforeninger, som alle deler en fælles bekymring og er fast besluttet på at presse på for en reduktion af luftforureningen under Verdenssundhedsorganisationens kriterier inden 2030.

Folk opfordrer til handling

Personer, der er direkte påvirket af dårlig luftkvalitet, er trådt frem for at give udtryk for deres krav om forandring. For eksempel er Morten Ulrich, der udviklede astma på grund af eksponering for fine partikler, der udledes fra brændebrænding i hans nabolag, blevet en fremtrædende fortaler for kampagnen.

Ulrich fremhæver de daglige udfordringer, som hans tilstand udgør og udtrykker dyb bekymring for hans børns potentielle modtagelighed for de samme luftvejsproblemer.

“Det begrænser os i forhold til, hvornår vi kan være udenfor, hvornår vi kan lufte ud, og hvor vi kan lægge vores børn til at sove. Luftforurening er et enormt problem for os,” sagde Ulrich.

Direktøren for Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, understregede et klart budskab til politikerne – ingen skal blive syge på grund af vejrtrækningen. Desuden kan de skadelige virkninger af luftforurening vise sig allerede før fødslen, hvilket gør gravide kvinder og børn sårbare over for dens negative konsekvenser.