Danmark vil give 20 millioner kr til Stillehavsø-nationer

Stock Photo, tags: danmark 20 millioner til - upload.wikimedia.org

Danmark har givet tilsagn om at give 20 millioner kroner til at støtte Stillehavsølandene, som er særligt udsatte for virkningerne af klimaændringer. De små østater står over for cykloner, storme og stigende havniveauer, som ødelægger deres hjem og levebrød.

For at løse disse fælles problemer har Stillehavsølandene etableret Pacific Community (SPC). Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og HKH Kronprinsesse Mary besøger i øjeblikket østaterne Fiji og Vanuatu for at få indblik i de alvorlige skader, som klimakatastrofer har påført landene.

Jørgensen delte møder med Vanuatu-øboere, der mistede deres hjem til havet, og Fiji-forældre, der kæmpede i tre år i en teltby, efter at en cyklon ødelagde deres landsby, og familiegrave sank.

“Vi kan ikke lade østaterne og deres borgere stå alene med regningen,” sagde Jørgensen. “Derfor retter vi nu fokus mod stillehavsregionen og går helhjertet ind i arbejdet med at finde løsninger på lokale problemer.”

Danmarks førende rolle i global fond

Danmark har prioriteret at støtte sårbare lande, der er ramt af klima-inducerede katastrofer, gennem “tab og skade dagsordenen.” På COP 27 blev der truffet en global beslutning om at etablere en fond til at finansiere genopretning af berørte områder. Danmark spiller en førende rolle i etableringen af denne fond med særligt fokus på de små østaters behov.

Med Danmarks støtte kunne bevillingen på 20 mio. kr. anvendes til at forbedre vejrinformations- og varslingssystemer, støtte beskyttelse af kystområder for lokalsamfund og bistå med modstandsdygtig genopbygning efter ekstreme vejrbegivenheder.

“Efter at have oplevet situationen i Fiji og Vanuatu er jeg blevet endnu mere overbevist om, at Danmark gør det rigtige, når vi afsætter midler til at hjælpe de sårbare østater,” sagde Jørgensen.

Danmark er et eksempel i den globale grønne omstilling ved at opfylde sine forpligtelser til at finansiere klimatilpasning i fattige lande og fordoble sit bidrag til grønne initiativer. Som et af de få lande, der årligt yder 0,7 % af BNI til udviklingsbistand, er Danmark førende i at støtte bæredygtig udvikling.