Danmark sætter Østersøen til side for at prioritere arktisk forsvar

b, tags: danmark - live.staticflickr.com

Danmark har for nylig foretaget en stor investering i forsvars- og sikkerhedsstrategi i Arktis. Indsatsen er i gang, da stormagter som Grønland bliver mere interesserede i området.

Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen sagde, at landet vil prioritere at bruge sine forsvarsmidler på Arktis. Poulsen forklarede, at dette er et skridt for at bevare Arktis som et lavspændt område.

“Det høje nord fortjener opmærksomhed. Hvis vi skal fastholde Arktis som lavspændingsområde, skal Danmark forpligte sig i højere grad,” sagde Poulsen om det nye forsvarsforlig.

Selvom årsagen til initiativet er klar, er Danmarks Konservative Folkeparti imod. De mener, at deres forsvarsmæssigt haster mere ligger i Østersøen, Danmark og dens nærområder.

Det nye forsvarsforlig gælder næste år

I et forsøg på at drive Arctic Defence-initiativet har Danmark været i diskussion med Grønland og Færøerne. Grønlands selvstyre Naalakkersuisut har allerede modtaget en skriftlig garanti for involvering i dette forsvarsforlig.

“Vi danner rammerne for inddragelsen af Naalakkersuisut i forberedelserne til det næste forsvarsforlig, når det kommer til Grønland og Arktis. Jeg ser frem til samarbejdet,” siger tidligere dansk forsvarsminister Morten Bødskov.

Det nye forsvarsinitiativ implementeres i 2024 og afsluttes i 2029. Forhandlingerne med alle nærtstående parter skal efter planen afsluttes inden sommer.

I modsætning til Grønland forhandler Danmark stadig om samarbejdet om det nye arktiske forsvarsinitiativ med Færøerne.

“Jeg ønsker en tæt dialog med de nordatlantiske regeringer, især i forhold til det kommende forsvarsforlig. Det gælder også medlemmerne af det nordatlantiske Folketing,” siger Troels Lund Poulsen, Danmarks fungerende forsvarsminister.

Det er blevet rapporteret, at den danske regering og Færøerne i juni 2022 nåede til enighed om at etablere et varslingsradarsystem på Færøerne. Dette system er beregnet til at overvåge luftrummet, der ligger mellem Island, Norge og Storbritannien. Det vil også forbedre de væbnede styrkers overvågningskapacitet i den nordatlantiske region.