Danmark fremmer klimamålene med en investering på 3,9 milliarder USD i kulstoffangst

Stock Photo, tags: danmark med en investering på 3,9 - images.unsplash.com

Den danske regering har annonceret en omfattende investering på 3,9 milliarder dollar i CO2-opsamling og -lagring (CCS), med det formål hurtigt at opskalere teknologien for at opfylde landets klimamål.

Danmark fremskynder sin tidslinje for fuld CO2-opsamling på kraftværker og flytter målet med et år til 2029. Som en del af denne strategi har Danmark også sat et mål om at opfange mindst 3,2 millioner tons CO2-udledning årligt i 2030.

Klimaminister Lars Aagaard sagde, at CCS er afgørende for, at Danmark og Europa kan opnå netto nul-udledning. Ved at fremskynde CCS-udbredelsen sigter Danmark mod at dekarbonisere tung industri og øge de skadelige emissioner fuldt ud.

Konsolidering af udbud for at øge stordriftsfordele

Kernen i Danmarks tilgang er to konsoliderede udbud planlagt i 2024 og 2025, som vil fordele 3,9 milliarder dollars i finansiering.

Udbuddet i 2024 vil afsætte omkring 1,5 milliarder dollars til at understøtte 0,9 millioner tons CO2-lagringskapacitet. Det er en markant stigning i forhold til Danmarks tidligere mindre udbud.

2025-udbuddet vil give yderligere 2,4 milliarder dollars over 15 år til 1,4 millioner tons lagerkapacitet. Ved at samle udbuddene forventer Danmark at drive omkostningerne ned gennem stordriftsfordele og tiltrække bred deltagelse fra industriens aktører.

Regeringen vil bevare en ejerandel på 20 procent i projekter, der bygger på den model, der blev brugt i de indledende CCS-licensrunder.

Omfattende regler for transport og opbevaring

Udover storstilet finansiering giver Danmarks politik regulatorisk klarhed på tværs af CCS-kæden. Nye regler vil omfatte CO2-transport via rørledninger til offshore-opbevaring og anvendelse i syntetisk brændstofproduktion.

Dette bygger på Danmarks første offshore CO2-lagringsefterforskningslicenser tildelt i 2022. Det udnytter også landets første industrielle kulstoffangstprojekter.

Klare regler sigter mod at udjævne vejen for hurtig industriudrulning efter indledende piloter, samtidig med at de eksisterende regler for CO2-transport udvides til at omfatte alle former for bevægelse via rørledning, forsendelse og transport til PtX-faciliteter.

Danmarks betydelige investerings- og strategiske tilgang understreger, hvordan CCS er blevet en politisk prioritet. Mens vedvarende energi forbliver afgørende, tilbyder CCS en vej til dekarbonisering af tung industri og frembringelse af skadelige emissioner, hvilket signalerer vigtigheden af Europas netto-nul-emissionsmål.