Arkæologer finder spor af forsvundet landsby fra 350 år siden i Skallingen

Stock Photo, tags: arkæologer 350 år - upload.wikimedia.org

Arkæologer fra Danmark og Tyskland fandt i denne uge spor af det tabte fiskerleje Sønderside på halvøen Skallingen, der strakte sig fra Blåvand til Esbjerg.

Sønderside var en landsby, der forsvandt for 350 år siden mellem 11. og 12. oktober 1634 på grund af en stor storm i den sydlige del af Vestkysten. Uvejret meldes til at drukne hele landsbyen fra Blåvandshuk til Langli.

Kysten adskilte sig fra i dag, da Langli var halvøens spids. Efter stormen kom Skallingen frem med sit sediment. Arkæologerne er sikre på, at Sønderside ligger under Skallingen.

Ifølge museumsinspektøren ved Vardemuseerne Lene B. Frandsen har arkæologer fundet mange spor, der kan komme fra Sønderside. De brugte elektroniske værktøjer til at opdage genstandene.

“Vi har fundet spor af huse, grøfter, og hytter, masser af aktivitet,” sagde Frandsen.

Frandsen nævnte, at de engang i midten af 1990’erne søgte Søndersides tilværelse, men måtte stoppe på grund af en storm.

“Vi ledte efter landsbyen i midten af 1990’erne og fandt da også et hus, som vi kaldte Skrædderens Hus. Ironisk nok blev det arbejde stået af endnu en stormflod,” sagde hun.

I år genoptog arkæologer deres søgen efter Sønderside. De fik hjælp af tyske kolleger fra Gottrop Slot, som også ledte efter beviser for samme storm og arbejdede på Rundholdt.

“Vore tyske tekniske har arbejdet på Rundholdt, en af vadehavsøerne, men den er oversvømmet af tidevandet halvdelen af døgnet, så de var glade for at komme herop, fortæller museumsinspektøren,” sagde Frandsen.

Søndersides situation

Ifølge Frandsen var Sønderside kun beboet om foråret og sommeren, hvor bønder kom for at supplere deres høst med havfangster, inden det sank. Dens fiskeplads blev etableret i det 15. århundrede og efterlod optegnelser i nærliggende købstæder som Ribe.

Optegnelserne rapporterede også om slagsmål i mange værtshuse i landsbyen og andre gerningssteder, såsom smugling af materialer fra handlende.

Sønderside fik en uheldig afslutning, da den store storm ramte. Stormen kaldes den anden store drukning – den første fandt sted i 1362 – og druknede omkring 8.000 til 15.000 mennesker.

Den hårdeste hændelse var på øen Nordstrand på spidsen af Ejderen, hvor op mod 9.000 indbyggere druknede.

Under denne storm var vandstanden seks meter over normalen. I Ribe Domkirke stod vandet mandshøjt, hvilket folk kan se på Stormflodspilen ved havnen.