Anti-islam demonstranter brænder Koranen uden for ambassader

Stock Photo, tags: koranen uden - images.unsplash.com

En gruppe kendt som danske patrioter ledede en demonstration og brændte en kopi af Koranen foran tyrkiske og egyptiske ambassader i Danmark tirsdag. Før dette havde gruppen også gennemført en lignende aktion uden for den irakiske ambassade.

Disse handlinger gentog en lignende protest, der involverede Koranafbrænding i Sverige, hvilket udløste stor kontrovers i hele Vestasien. Tyrkiets udenrigsministerium fordømte disse igangværende angreb mod den islamiske hellige bog.

Udenrigsministeriet sagde, at danske demonstranter var uvidende om de alvorlige konsekvenser af handlingen. Tyrkiet krævede også, at Danmark træffer foranstaltninger for at forhindre yderligere “hadeforbrydelser” mod muslimer.

Efter Sveriges eksempel afviste den danske regering anti-islam demonstrationerne. Regeringen betragtede protesterne og koranens brændende hændelser som provokerende og skammelige.

Danmark nægtede dog at undertrykke ytringsfriheden ved at forbyde protesterne, da regeringen mente, at den manglede autoritet til det.

Andre lignende hændelser

Ligesom Danmark skete koranens afbrænding i Sverige uden for en mellemøstlig ambassade, nærmere bestemt den irakiske ambassade. Ifølge svenske medier var aktionen planlagt af en 37-årig irakisk flygtning ved navn Salwan Momika.

Denne hændelse markerede den anden hændelse i Sverige i år. Tidligere brændte Momika sider af Koranen foran Stockholms største moské under Eid Al-Adha-festivalen den 28. juni.

Efter hændelsen blev Sveriges optagelse i NATO forsinket på grund af at blive blokeret af Tyrkiet, selvom Sverige allerede havde fået godkendelse til at tilslutte sig den amerikansk-ledede sikkerhedsalliance.

Tyrkiet udtrykte også bekymring over Sveriges støtte til kurdiske militante grupper som Kurdistans Arbejderparti (PKK) og dets syriske udløber, People’s Protection Units (YPG). Begge betragtes som terrororganisationer af landet.

Vanhelligelsen af Koranen udløste stærk fordømmelse fra flere nationer i Vestasien og Nordafrika. Bahrain, Iran, Irak, Qatar, Saudi-Arabien, Tyrkiet, Libanons Hizbollah, UAE og Jordan var blandt de lande, der udtrykte forargelse over Sveriges beslutning om at tillade disse demonstrationer.

Egypten og Bahrain tog diplomatisk handling ved at indkalde deres svenske anklagemyndighed i protest. Iraks udenrigsministerium trådte ind og opfordrede myndighederne i Den Europæiske Union til at genoverveje deres syn på ytringsfrihed og retten til at demonstrere.

Ministeriet fremhævede derefter vigtigheden af at tage fat på dette problem og understregede behovet for større følsomhed over for religiøse overbevisninger.