Statsminister besøger Fighter Wing Skrydstrup og signalerer vigtig opgave

0, tags: statsminister fighter wing ukrainske - images.unsplash.com

Statsminister Mette Frederiksen besøgte torsdag Fighter Wing Skrydstrup. Formålet med besøget var at følge op på regeringens nylige forpligtelse til at hjælpe ukrainske piloter med at betjene F16-flyene.

Frederiksen understregede den kritiske tid, da Danmark er i forhøjede risici for sikkerhed og forsvar, og signalerer dermed vigtige opgaver for luftvåbnet og større forsvarsforlig.

Ifølge forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen betroede statsministeren flyvevåbnet ansvaret i direkte forlængelse af forsvarsministerens engagement.

Blot få dage tidligere havde forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) givet tilsagn om støtte til ukrainske piloter. Luftvåbnet er dog i øjeblikket i gang med en kritisk genoptræningsfase med F35, hvilket begrænser dets kapacitet til at påtage sig yderligere opgaver.

Under sit besøg lagde hun også vægt på ukrainernes situation vedrørende Danmarks situation.

”Det er en helt særlig situation, vi befinder os i. Lige nu er det ukrainerne, der betaler den højeste pris på slagmarken med alt for mange døde og alt for mange ofre.

Men jeg er selv af den overbevisning, at det, vi står ovenfor, handler om noget mere og desværre også noget større. Derfor er det ikke kun et spørgsmål om Ukraine. Det er et spørgsmål om vores egen fremtid,” sagde hun.

Udfordringer i Danmarks luftvåben

Poulsen afslørede for nylig landets planer om at hjælpe med at træne og omskole ukrainske piloter til F16-flyene. Dette træningsinitiativ vil blive gennemført i samarbejde med Holland og Belgien og kan forekomme i Storbritannien.

I øjeblikket er Skrydstrup i omskolingsfasen til ombygningen til F35. Det første danske F35-fly ankommer til efteråret.

Til sammenligning har Holland i øjeblikket 30 F35 i drift og Norges luftvåben har 40. De to eksempler viser, hvor tidsfølsomme Danmarks F35 omskolingsprocesser er, og hvor langt bagud flyvevåbnet er.

Selvom politikere kan lægge pres på luftvåbnet, mangler Danmark ifølge Michaelsen tilstrækkelige menneskelige og økonomiske ressourcer til at varetage begge afgørende opgaver. Michaelsen hævdede i sidste ende, at hvis NATO-uddannelsen for det ukrainske luftvåben anses for at være meget vigtig, skal genoptræningsopgaven delegeres til en anden enhed.