Sjældne guldsmedearter dukker op i Danmark efter 100 år

Stock Photo, tags: sjældne danmark - upload.wikimedia.org

Miljøstyrelsen fandt omkring 15 Åkande-kærguldsmede i Horreby Lyng, Falster, gennem NOVANA-overvågning.

Guldborgsund Kommune sagde, at Åkande-kærguldsmeden, en sjælden art af guldsmede, typisk bor i Skåne og Holland. Denne bedring er betydelig, da den markerer deres første optræden i 111 år.

Biolog og projektleder i Guldborgsund Kommune Anita Pedersen sagde, at de skal lave en beboelig natur for at bevare guldsmedene.

“Vi har simpelthen bare lavet god, lækker natur til den. Jeg kan ikke få armene ned over, hvor fedtet er, at naturen belønner os for det arbejde, der er gjort,” sagde Pedersen.

Åkande-kærguldsmeden havde ikke noget ordentligt sted at bo, da han fra 1898 til 1912 beboede tørvemoser i Nordøstsjælland.

Deres antal falder fra tid til anden, hvilket gør dem inkluderet i bilag IV-arterne. Disse arter skal beskyttes af EU-landene.

Svært at få øje på i store områder

Åkande finder sit ideelle levested i Horreby Lyng, et fredet vildt naturområde omgivet af landbrugsjorder. Denne region omfatter vådområder med sure forhold og moser, hvilket gør den til et optimalt miljø for Åkande-kærgoldsmith-tilværelsen.

Pedersen fastholder, at Horreby Lyngs natur er hovedfaktoren for eksemplarernes tilbagevenden og sommerens vind. Kommunen havde arbejdet hårdt på at genoprette stedet til et beboeligt naturområde for arter som guldsmede.

“Vi har blandt andet ryddet, så der er flere solbeskinnede vandkanter på tørvegravene derude.

“Men det vigtigste er, at vi har stoppet udledningen af næringsrigt drænvand til mosen,” sagde biologen.

Borgerne kan se guldsmedene ved at tage til Horreby Lyng. Det bedste tidspunkt at se dem er omkring middagstid ved den højeste temperatur og vindstille.

Pedersen understregede dog, at de ville være svære at finde i store områder. Folk, der vil se guldsmedene, bør snart tage til Horreby Lyng, da de kun flyver indtil 1. juli.