Portugal vil hjælpe ukrainske piloter og mekanikere med at træne

NATO planes engaging in aerial bombardments during Operation Deliberate Force after the Srebrenica massacre, tags: portugal og - CC BY-SA

Efter europæiske landes deltagelse i fælles træning for ukrainske piloter, har Portugal nu tilsluttet sig den internationale indsats for at støtte Ukraine ved at facilitere pilot- og mekanikertræningssessioner.

Denne beslutning fra den portugisiske regering ses som et skridt hen imod deres bestræbelser på at få EU-medlemskab. Forud for NATO-topmødet i Vilnius kommunikerede Portugals udenrigsminister med deres ukrainske modpart for at diskutere deres holdning.

Fællestræningen blev indledt efter USA’s beslutning den 19. maj om at forsyne Ukraine med F-16 kampfly. Støtten vil gøre Ukraine i stand til at styrke sit luftforsvarssystem i krigen mod Rusland.

Behovet for at styrke luftforsvaret

Tidligere har den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, forklaret trangen til at øge deres luftforsvarssystem midt i den krig, de i øjeblikket står over for mod Rusland.

“I lyset af intensiveringen af russiske missilangreb på ukrainske byer og landsbyer, er det afgørende vigtigt, at Ukraine har evnen til at fjerne den russiske trussel fra ukrainske himmel,” sagde Kuleba.

I tråd med Kulebas udtalelse har militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Det norske forsvarsakademi bekræftet, at det ukrainske luftvåben er ved at blive demonteret og påpeget, at Ukraine har mangel på kampfly i forhold til antallet af piloter, det har.

Analytikeren understregede også nødvendigheden af en overhaling af deres luftforsvar for at matche russernes evner, og sagde: “Jeg er det hele taget trænger det ukrainske luftforsvar til en overhaling.”

Selvom planen for den fælles træning ikke er færdig endnu, sendte præsident Zelensky sine hilsener til de amerikanske og europæiske lande, som deltager i indsatsen, herunder Portugal.

“Jeg sætter pris USA’s og præsidentens historiske beslutning om at støtte en international kampfly-koalition. Det vil i høj grad forbedre vores luftforsvar,” sagde Zelensky.

Hvis projektet forløber problemfrit, vurderes de uddannede ukrainske piloter at være klar til at flyve F-16-jetfly om få måneder.