IMF rapporterer om Danmarks hurtige økonomiske vækst efter COVID

Stock Photo, tags: danmarks hurtige økonomiske - cdn.pixabay.com

Danmarks økonomiske opsving efter COVID-19-pandemien er blevet beskrevet som “imponerende” af Den Internationale Valutafond (IMF) i en rapport offentliggjort fredag.

Rapporten roser Danmarks evne til at håndtere pandemien effektivt, dets robuste sociale sikkerhedsnet og stærke finanspolitiske stimulanser som nøglebidragydere til landets hurtige opsving i den økonomiske aktivitet.

IMF vurderer, at Danmark har overgået niveauerne før COVID-19 i produktion og beskæftigelse, men bemærker, at dette har bidraget til landets høje inflation.

Trods en periode med økonomisk vækst forudser IMF, at Danmarks vækstrate nu er begyndt at aftage. Den fremhævede, at høj inflation, strammere finansielle vilkår og svagere efterspørgsel fra udlandet ville udgøre udfordringer for Danmarks økonomi.

Forudsigelser af Danmarks BNP

Bruttonationalproduktet (BNP) angiver et lands økonomiske størrelse, hvilket afspejler, om økonomien vokser eller trækker sig sammen. Sidste år oplevede Danmark en vækst i BNP på 3,8 procent, ifølge IMF’s rapport. Det forudsagde en vækstrate på 0,5 % for Danmarks BNP i år.

Inflationen i Danmark blev opgjort til 5,3 procent årligt i april, hvilket afspejler udviklingen i forbrugerpriserne over 12 måneder. IMF forventede en gennemsnitlig inflation på 4 procent i 2023.

Den danske finansminister Nicolai Wammen er enig i IMF’s observationer og erkender, at inflationen er den største aktuelle udfordring for landet. Han understregede også vigtigheden af at holde et vågent øje med udviklingen og forberede sig på at reagere hurtigt, hvis inflationen fortsætter med at stige.

“Der er en vigtig balance mellem at holde økonomien og inflationen på stramme tøjler uden at stramme dem for meget,” sagde Wammen.

IMF udgav en global økonomisk prognose i april, der fremskriver en afmatning i den globale vækst fra 3,4 procent i 2022 til 2,8 procent i år. I 2024 forudser IMF, at den globale BNP-vækst vil nå op på tre procent.