Hvor Lang Må En Bil Være?

Hvor Lang Må En Bil Være

Når du triller rundt i din helt almindelige personbil, skal du ikke bekymre dig om at bryde nogle regler i forhold til, hvor lang en bil må være – men der er faktisk love og regler inden for området.

Ifølge Dimensionsbekendtgørelsen, der er en bekendtgørelse om køretøjers største bredde, længde, højde, vægt og akseltryk, må et motordrevet køretøj ikke være længere end 12 meter. Herudover er der også regler for bredde – et køretøj må nemlig kun have en maksimal bredde på 2,55 meter.

Der findes dog også nogle undtagelser og detaljer, som du med fordel kan kende til. Disse kan du blive klogere på herunder.

Hvilke køretøjer gælder reglerne for?

Når Dimensionsbekendtgørelsen skriver, at et motordrevet køretøj maksimalt må have en længde på 12 meter, gælder det for almindelige personbiler – og derved ikke lastbiler, busser, vogntog osv.

En bus, som er udstyret med to aksler, må maksimalt være 13,5 meter, mens en bus med mere end to aksler må være op til 15 meter lang.

Et vogntog, der består af en bil og en sættevogn, må måle op til 16,5 meter i længden.

Hvorfor må en personbil maks. være 12 meter lang?

Desværre er der sjældent givet eksplicitte forklaringer, når man læser love og bekendtgørelser. Det er dog ikke svært at regne ud, at det er langt sværere at navigere en bil, der er 12 meter lang. Det vil især være en udfordring at navigere i skarpe sving og i bykørsel, hvor der ofte er tæt trafik.

Hvor lang er en gennemsnitlig bil?

For at sætte de 12 meter i perspektiv giver det mening at kigge på, hvor lang en almindelig bil er.

Vi kan for eksempel kigge på nogle af de lidt større modeller:

  • Audi A4: 4,7 meter lang
  • Nissan Qashqai: 4,4 meter lang
  • Mercedes-Benz E-Klasse: 4,8 – 4,9 meter lang

Herudover kan man tage et kig på nogle af de mindre bybiler:

  • Chevrolet Spark: 3,6 meter lang
  • Skoda Citigo: 3,5 meter lang
  • Mini Cooper: 3,9 meter lang

Det vil altså sige, at du kan have tre Mini Cooper’e i forlængelse af hinanden uden at overstige de maksimale 12 meter. Af den grund er dette ikke nogen regler, du skal tænke over, når du bare skal købe en ny personbil – det har producenten uden tvivl styr på.

Du bør dog sætte dig ind i reglerne, hvis du får en ide om at investere i en limousine. Danmarks længste limousine, som faktisk også er den største i Europa, måler nemlig hele 14 meter i længden. På dette område gælder der dog andre regler, end der gør for almindelige personbiler.

Hvis du vil vide mere om de tekniske krav

Hvis du vil vide mere om, hvilke tekniske krav der er til personbiler, kan du bladre igennem Dimensionsbekendtgørelsen, som indeholder samtlige krav, der vedrører længde, bredde, højde, vægt osv. Herudover kan du søge information på nette, hvis du vil have lettere tilgængelige informationer.