Hvad Er Albedo Effekten?

Abedo Effekten

Du har garanteret bemærket, at mange skifter de sorte turtlenecks ud med hvide t-shirts til sommer – du gør det garanteret selv! Og det har ikke kun noget at gøre med, at en turtleneck er varmere end en t-shirt. Farveskiftet er også helt bevidst, for som du måske har lagt mærke til, så bliver du noget varmere, hvis du bærer sort, end hvis du bærer hvidt. Men har du også tænkt over, hvorfor det hænger sådan sammen?

Hvis ikke så er du kommet til det rette sted. Her kan du nemlig læse alt det, der er værd at vide om albedo effekten – i hvert fald lige et kort oprids.

Hvad er albedo?

Albedo er et udtryk, der bruges inden for naturvidenskabens verden – og hvis du har studeret de naturvidenskabelige fag, så har du garanteret hørt om denne effekt.

Det er et udtryk, der bruges til at beskrive, hvor stor en del af sollyset, der rammer et givent objekt, der reflekteres – og dermed i og for sig også, hvor stor en del, der absorberes.

Den bedste måde at gøre dette konkret på, er igen ved at sammenligne en sort t-shirt med en hvid. En stor del af det sollys, der rammer en hvid t-shirt, vil blive reflekteret – derfor føles den ikke lige så varm at have på, som en sort t-shirt, der absorberer mere sollys.

Måleskalaen

Albedo bliver målt på en skala mellem 0 og 1, og dermed betragtes den ofte i procent. Den hvide t-shirt vil være tættere på 1 end den sorte, fordi den reflekterer en større del af sollyset. Dog er det langt de færreste objekter, der faktisk rammer yderpunkterne, og almindelige objekter vil typisk ligge et sted mellem 0,1 og 0,9.

Hvor kommer navnet fra?

Når man hører om noget som albedo effekten, så har man tit den tanke, at det er et underligt navn – i det her tilfælde giver det dog god grund. Og det er ikke blot opkaldt efter ham, der fandt på det.

Albedo betyder hvid på latin, hvilket er den farve, som mennesket vil se, hvis et objekt har en albedo på 1. Modsat vil objektet fremstå sort, hvis albedoen nærmer sig nul. Og faktisk har netop albedo en indflydelse på farver, som vi ser dem, men det er et emne for en anden gang.

Hvorfor er albedoen relevant?

Selvom det er sjovt og interessant at tænke på albedo i forhold til t-shirts, og du kan bruge det i forhold til, om du skal have en sort eller hvid trøje på, så er det ikke det eneste formål med albedo effekten. Og faktisk er det mere relevant end nogensinde før, da albedo effekten kan forbindes med de klimaforandringer, som vi ser sker i verden.

Jorden har en gennemsnitning albedo på 30 procent – eller 0,3. Det ændrer sig hele tiden af forskellige grunde – en af grundene er dog den menneskelige aktivitet. Og det er ikke nødvendigvis helt harmløst.

Som vi gennemgik overfor, så vil jorden nemlig begynde at absorbere mere sollys, hvis albedoen falder. Hermed vil temperaturen på jorden stige – og vi ser det i form af den globale opvarmning.

Hvordan påvirker menneskelig aktivitet jordens albedo?

Umiddelbart så kan den menneskelige aktivitet og albedoen ikke kobles direkte sammen – men det kan den faktisk på en måde, der er super håndgribelig og nem at forstå.

Med tiden har mennesket fjernet skove i store dele af verden, og her har den menneskelige aktivitet direkte påvirke albedoen, da jordens overflade skifter farve.

Dette kan have ført til, at snedækkede områder begynder at smelte – og når sneen smelter, så er der igen mindre sollys, der reflekteres, da sne er helt hvidt og faktisk har en albedo på hele 90 procent eller 0,9. Og herfra går det kun hurtigere, da det skaber en dominoeffekt.

Jo mere sne der smelter, jo mere sollys absorberer jorden og jo mere sne smelter igen. Dette fænomen kaldes også en opvarmningscyklus og bidrager til det, der kaldes arktisk forstærkning.

Hvad kan du gøre som privatperson?

Det svære med albedo effekten er, at som privatperson er den utroligt svær at gøre noget ved. Det er bedre, at du hjælper planeten igennem andre alternativer – for eksempel ved at sænke din personlige CO2 udledning og ved at støtte firmaer, der aktivt arbejder for at mindske deres CO2 udledning.

Samtidig handler det også om at vælge nogle politikere, der har tanke på at ændre forholdene på planten og tage nogle grønne initiativer, da ændringer i forhold til albedo effekten skal komme fra nogen, der har større indflydelse.