Danske piloter og nordiske allierede fortsætter Air Force-samarbejdet til Ukraine-krigen

d, tags: nordiske allierede - upload.wikimedia.org

Danmark og dets nordiske allierede deltager i øjeblikket i en flyvevåbens fælles træningssession for at styrke samarbejdet i deres respektive landes indsats i Ukraine-krigen mod Rusland.

Omkring 150 kampfly, heraf fem danske F-16-fly, står klar og stationeret i Nordsverige, Norge og Finland frem til den 9. juni.

Finland leder samarbejdet “Artic Challenge” med 14 lande, der sender cirka 3.000 soldater i denne fælles indsats.

Generalmajor Jan Dam, chef for det danske luftvåben, understregede vigtigheden af denne træningsøvelse for at forene alle i samarbejdet til ét formål.

“Det er vigtigt for os at få erfaringer med at sikre de kommunikationslinjer på tværs af forskellige landegrænser, på tværs af forskellige flytyper og også på tværs af mange nationer, for det er ret komplekst,” sagde Dam.

“Ligesom i sport skal man træne og øve sig for at være rigtig god til det, man laver. Det handler det også om for os.”

For nylig udtrykte den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky sin taknemmelighed over for den danske regering efter bekræftelsen af Ukraine-fondens budgetforhøjelse med 2,6 mia.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1663138989832826883

Nordics fælles indsats

Øvelsen “Arctic Challenge” er blevet afholdt seks gange indtil videre. I år fokuserer soldaterne deres træning på Rovaniemi og Pirkkala baser i Finland, Luleå i Sverige og Ørland luftbase i Norge.

Norges oberst Martin Tesli fremhævede sammenholdet blandt nordiske nationer og føler, at øvelsen er afgørende, så længe krigen ikke er stoppet.

“Der er en ændring i Europa. Der er krig, og vi i Norden er nødt til at vise, at vi står sammen, og det gør vi med denne øvelse,” sagde han.

Dam mener, at Moskva er opmærksom på denne øvelse, og at de nordiske lande altid bør være klar til enhver situation.

“Jeg er sikker på, at Rusland ved, øvelsen foregår. De vil formentlig også holde øje med den. Det er også en del af at holde øvelser – at vise hvad man kan,” sagde han.

NATO og andre europæiske lande såsom USA, Canada, Holland, Italien, Belgien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Tjekkiet og Storbritannien sendte også deres bidrag til denne træning.