Danske forskere vil udvikle tang fra havbrugsrester

Stock Photo, tags: tang fra - images.squarespace-cdn.com

Københavns Universitet skal i gang med et nyt projekt, der skal lave tang baseret på restnæringsstoffer og CO2 fra havbrug. Projektet har til formål at udvikle et bæredygtigt kredsløb og reducere emissioner.

Københavns Universitet samarbejder med Aarhus Universitet og andre virksomheder, såsom Pure Algae, DryingMate og Food Diagnostics, om at gennemføre dette langsigtede projekt i de næste fire år.

Da havbrugsaktivitet kan forårsage havforurening, der påvirker klimaet, sigter de mod at genanvende restprodukter til højværditang.

Professor Marianne Thomsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet forklarede, at den udviklede tang skal bruges til kosttilskud og har en umamismag.

“Tangen skal bl.a. bruges til kosttilskud, der kan forebygge diabetes og bæredygtig innovation inden for fødevarer. Udover at opsamle emissioner som ellers ville være udledt til atmosfæren og vandmiljøet er den producerede tang både sund og fuld af umamismag.”

Marianne Thomsen, institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Producerer tang med en avanceret 40 fods container på en uge

Forskerne bygger en 40 fods container til at producere højværditangen inden for en uge.

Ved hjælp af 14,4 millioner kroner fra Innovationsfonden vil beholderen kombinere saltvand, CO2 og næringsstoffer med LED-lys. Det vil resultere i en kort høstperiode.

Thomsen afslørede, at systemet vil recirkulere overskudsvarme fra anlægget til containerens teknologi. Recirkulationen vil få overskudsvarmen til at tørre tangen.

“SeaFree repræsenterer det nyeste inden for recirkuleringsteknologi til landbaseret reje- og fiskeopdræt. Udover at fange emissioner recirkulerer systemet også overskudsvarme fra anlæggene til Plug’n’Play teknologien,” sagde Thomsen.

Slutproduktet vil bestå af en sund art af tang kaldet havsalat, som indeholder fibre og protein. Ifølge Thomsen kan havsalat være tilbehør til velsmagende fiskebaseret mad.

Thomsen hævder, at SeaFree-systemet har potentialet til at være en ny bæredygtig kombination af fiskeopdræt og tangdyrkning rundt om i verden. Sydkorea har endda meddelt, at de er interesserede i dette projekt.