Dansk statsborger ankommer til København efter syv måneder i iransk fængsel

rb, tags: dansk iransk - images.unsplash.com

En dansk statsborger, 28-årige Thomas Kjems, vender endelig hjem efter syv tumultariske måneder i iransk fængsel. Kjems og to andre østrigsk-iranske nationaliteter blev løsladt af den iranske regering som led i en bytteaftale.

Teheran befriede også den belgiske nødhjælpsarbejder Olivier Vandecasteele i sidste uge til gengæld for den iranske diplomat Asadollah Assadi.

Kjems landede i Københavns Lufthavn lørdag og var lettet over at kunne vende tilbage til sin familie.

“Jeg har jo ikke rigtig troet på, at det var rigtigt det her. Men det er sket. Jeg står i Danmark. Logikken er tilbage,” sagde han.

Hvor det begyndte

Kjems var oprindeligt i Ukraine, da krigen pludselig brød ud, og han måtte flygte til Odessa, derefter til Lviv ved den polske grænse som backpacker.

Efter at han ankom til Polen, fortsatte han sin rejse til Iran, hvor han senere blev fanget med mistanke om sin forbindelse med de igangværende uroligheder, efter at en kvindelig iransk aktivist døde i det iranske politis varetægt i november 2022.

Mens han sad i fængsel, følte Kjems, at han kunne være fanget i Iran for evigt efter flere måneder uden nogen nyheder eller opdateringer om hans tilstand.

“Jeg ved ikke, hvor meget jeg nåede at tænke, da jeg kom ind i fængslet. Men jeg kunne godt se, at den ikke var god den her,” sagde Kjems.

“Da jeg sad efter to, tre, fire, fem måneder, kunne jeg godt se: Jeg ved ikke, hvor lang tid det bliver det her.”

Den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen afviste at give flere oplysninger, da de blev spurgt om den danske statsborger, men udgav senere en udtalelse om situationen fredag.

“Jeg er glad og lettet over, at en dansk statsborger er på vej hjem til sin familie i Danmark efter fængsling i Iran,” skriver det danske udenrigsministerium på Twitter.

I de seneste år har Iran tilbageholdt adskillige personer med udenlandsk og dobbelt nationalitet, primært på grund af anklager relateret til spionage og sikkerhed.

Mange vestlige lande har frarådet deres borgere at rejse til Iran, med henvisning til bekymringer såsom muligheden for vilkårlige arrestationer.