Danmarks Ældste By Er Fyldt Med Historie, Og i Dag Er Det En Levn Fra Fortiden

Danmarks Aeldste By

Kender du Danmark så godt, at du kan fortælle hvilken by, der er den ældste i hele Danmark? Nej, det er der nok ikke mange af os danskere, der kan, men nu er du sikkert nysgerrig og nu vil du gerne vide hvilken by, der er Danmarks ældste. Det ville da også være et sejt fakta at hive op af hatten til fester. Det er en sjov historie at kunne fortælle og mon ikke du kan få lidt point hos damerne eller mændene, når du kender historien bag Danmarks ældste by, som i 2010 kunne fejre 1300- års jubilæum.

Danmarks ældste by: Ribe

Arkæologer og historikere har altid været af den overbevisning, at Ribe blev grundlagt af vikingerne omkring år 770, men det var ikke korrekt. I 2014 blev Ribe dog ældre. Det viste sig nemlig, at Ribe allerede omkring 700 allerede var urbaniseret.

Ribes lange historie

I middelalderen var Danmark et landbrugssamfund, hvor en meget lille procentdel boede i byer. Beboelse i byen var forbundet med flere privilegier bl.a. beskyttelse af kongen, retten til at handle, samt ret til kun at blive retsforfulgt efter hjembyens ret. Det var et kongeligt privilegium at være købmand eller at drive en kro, og mange af befolkningen i byerne levede af handel eller håndværk. Det var også grundlaget for Ribes opståen. I begyndelsen af 1200-tallet fik Ribe købstadsstatus og allerede i 1500-tallet var Ribe allerede en af landets største byer. For at komme ind i Danmarks ældste by skulle man gennem byens porte, som var lukket for uvedkommende. Det betød, at mennesker og varer blev kontrolleret og beskattet ved porten, inden de kunne komme indenfor.

Danmarks ældste by har ikke ændret sig forfærdelig meget. Stemningen er stadig påvirket af de middelalderlige omgivelser. Ribes by blev i sin oprindelse brolagt med sten eller planker, og mange af husene blev lavet af træ eller bindingsværk. Borgerne med lidt flere midler opførte murede stenhuse, som var højere end de andre bebyggelser. Denne middelalderlig stemning omringer stadig Danmarks ældste by og borgerne, som har deres hverdag i byen den dag i dag.

Danmarks ældste by og sørøvere

Eftersom Ribe er Danmarks ældste by, så må det jo også betyde, at der både er store og små historier om byen – og det er der også. Der er kendte historier og så er der de små historier, som indeholder sjove, og sommetider voldsomme, fakta som kan hives op af hatten og imponerer andre med.

Vidste du eksempelvis, at Ribe har haft med sørøvere at gøre. Det virker næsten urealistisk, at en by i lille Danmark har haft med sørøvere at gøre, men sådan var det. Danmarks ældste by har sin egen lille eng langs Ribe Å – Hovedengen hedder den, og dens historie er makaber.
Sørøvere blev halshugget dér, og deres hoveder blev placeret på engen, som skræk og advarsel for andre.