Efter den russiske trussel mod Arktis og Østersøområdet viste Danmark engagement i at styrke forsvarsbåndene med andre nordiske lande med det formål at beskytte kritisk infrastruktur mod mulige farer.
Danmark efterlyser mere fælles koordinering af forsvar og militærøvelse i en ny udenrigs- og sikkerhedsstrategi. Planen henvender sig til dets nordiske og baltiske naboer, såsom Moldova, Vestbalkan og Georgien, for at stramme deres relationer og diplomatiske bånd.
I tråd med planen så den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen herefter Finlands optagelse i NATO som en historisk chance for sammen at handle i det påtænkte sikkerhedssamarbejde. Han bemærkede, at alle medlemmer af Østersølandene, undtagen Rusland, har samme forsvarsformål.
“Med Finlands optagelse i NATO og Sverige på vej, er der en historisk mulighed for, at vi kan rykke tættere sammen i en situation, hvor alle Østersølandene, undtagen Rusland, er medlemmer af samme forsvarsalliance,” sagde Rasmussen.
NATOs rolle i Danmarks sikkerhed
Danmark stemte sidste år for at tilslutte sig EU’s forsvarspolitik for at forhindre mulige trusler forårsaget af russisk aggression. Det har også arbejdet sammen med Sverige, Norge og Finland for at skabe et samlet nordisk luftforsvar.
For at bevare Danmarks stabilitet vil NATO fortsat være hjørnestenen i Danmarks forsvar og sikkerhed. Rasmussen sagde, at USA fortsat er dets vigtigste sikkerhedsallierede.
Danmark offentliggjorde en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, før Rusland invaderede Ukraine i februar 2022.
Den nye strategi peger på dens uvidenhed om Ruslands sikkerhedstrussel i Østersøområdet og viser manglen på evnen til at forsvare sit territorium.
Det understreger behovet for at beskytte kritisk infrastruktur baseret på den saboterede begivenhed med Nord Stream-gasrørledninger i september 2022. Danmark har også det hastende med at øge sin sikkerhed for at tackle cybertrusler, terrorisme, spionage og indflydelseskampagner.