Danmark ophæver maritimt forbud i forbindelse med Nord Stream-rørledningslækage

Stock Photo, tags: nord - images.rawpixel.com

Søfartsstyrelsen har besluttet at ophæve sejladsforbuddet i gaslækageområdet forårsaget af eksplosioner, der ramte Nord Stream-rørledningerne i september 2022. Myndighederne understregede dog, at restriktioner for aktiviteter som ankring, fiskeri og arbejde på havbunden ville stadig være på plads i visse områder for at undgå undervandsforhindringer.

Efter eksplosionerne opstod, udstedte myndighederne straks en navigationsadvarsel, der forbød skibe at sejle nær de berørte områder for at undersøge årsagen. Undersøgelsen identificerede lækager på Nord Stream 1 og 2 gasrørledningerne.

Rørledningerne forbandt Rusland til Tyskland gennem Østersøen og havde været inaktive siden hændelsen, selvom de stadig var fyldt med naturgas, da myndighederne bemærkede et trykfald.

Rørledningerne havde ikke været i drift på grund af den igangværende konflikt mellem Rusland og EU i forbindelse med Ukraine-krigen. Som følge heraf opstod der mistanke om, at lækagen var en sabotagehandling på grund af tidspunktet og omstændighederne omkring hændelsen.

Påstande og mistanker har cirkuleret blandt de involverede lande. Rusland har anklaget Storbritannien uden at fremlægge beviser, hvilket blev afvist af britiske myndigheder. Vestlige allierede har mistænkt Rusland på grund af dets tidligere stop i naturgasleverancer til Europa på grund af sanktioner relateret til Ukraine-konflikten.

Tidligere på måneden sagde Mats Ljungqvist, den svenske anklager, der leder efterforskningen, at det er usandsynligt, at embedsmændene vil være i stand til at udpege gerningsmanden bag angrebet.

“Vi er i gang med en grundig undersøgelse og lader ingen sten stå uvendt,” sagde Ljungqvist. “Vores mål er at identificere den skyldige bag denne forbrydelse, men det skal bemærkes, at det kan være udfordrende givet omstændighederne.”

I marts citerede en tysk medieundersøgelse unavngivne embedsmænd, der hævdede, at fem mænd og en kvinde, der brugte en yacht, var synderne. Medierne havde mistanke om, at et ukrainsk firma i Polen havde hyret yachten til missionen, selvom den ukrainske regering nægtede involvering.