Danmark bliver permanent medlem af EU’s forsvarssamarbejde

e Danmark i - upload.wikimedia.org

Danmark tilsluttede sig officielt forsvarssamarbejdet, også kendt som Pesco-samarbejdet, i Den Europæiske Union efter at have ventet i et år. Samarbejdet blev etableret for fem et halvt år siden for at fremme militært samarbejde og forsvarspolitik.

Troels Lund Poulsen, Danmarks fungerende forsvarsminister, udtrykte sin glæde over resultatet, da landet får bedre redskaber i forsvar og militære aktiviteter.

“Nu kan vi tilslutte os nogle samarbejdsprojekter, der gør, at vi får nogle bedre redskaber, end vi havde før,” sagde Poulsen.

Realiseringen var mulig på grund af et samarbejde mellem Poulsen og EU’s udenrigschef Josep Borell, som pressede Danmark til at blive permanent medlem. Dermed kan Danmark nu deltage i Pesco-samarbejdets projekt, herunder at udvikle en fælles efterretningsskole i Grækenland og træne soldater i Rumænien.

Ny forsvarsmulighed i samarbejdet

Udover at få mere adgang til forsvarsanlæg, vil Danmark også have mulighed for at påvirke den samlede situation i samarbejde og være involveret i forskellige projekter. Christine Nissen, en forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), sagde, at landet vil stå over for en ny sikkerhedsdimension.

“Det er ikke, fordi vi nu får et helt andet forsvar, men det giver den danske sikkerheds- og forsvarspolitik en ny dimension, som ikke har været der før.

“Tidligere har vi lagt os meget tæt op ad USA og Storbritannien i forhold til sikkerheds- og forsvarspolitikken. Men de partnere er blevet mere usikre kort i de senere år, og nu rykker vi i stedet nærmere de andre europæiske lande på området,” sagde Nissen.

Nissen understregede, at danske politikere og offentligt ansatte lægger vægt på, hvordan de skal styre deres forsvarsoperationer midt i krigen mellem Ukraine og Rusland. Men nationens nyeste status som et Pesco-samarbejdes permanente medlem giver dem mulighed for at tage konkrete projekter og forhandle deres forsvarsproblem i fælles handling.