9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


CEPOS-analytiker afslører Danmarks potentiale for at opnå økonomisk frihed

red and white flag on pole - Dannebrog, dansk flag, tags: økonomisk - unsplash

Specialkonsulent hos CEPOS analyse Jonas Herby afslørede, at Danmark har potentialet til at være verdens mest tilgængelige land i den økonomiske sektor og bør stræbe efter at blive det, da det vil give mange fordele for landets økonomiske vækst og lighed.

Ifølge Herby vil et land med høj økonomisk frihed fungere bedre end de mindre lande. Det vil tiltrække mere konkurrence for at understøtte økonomisk vækst og styrke økonomisk lighed.

“Forskningen viser generelt, at højere grad af økonomisk frihed fører til højere økonomisk vækst. Det skyldes bl.a., at der i økonomisk frie lande er en højere grad af konkurrence mellem virksomhederne. Derfor vil danskerne generelt vinde på, at Danmark får en friere økonomi.

“Det kan også give de svageste i samfundet, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har koblet en højere grad af konkurrence sammen med større økonomisk lighed,” sagde specialisten.

Alligevel har mange danske borgere behov for en markant omstilling for at have den mest tilgængelige økonomi i lighed med USA, Singapore og Schweiz. Herby protesterede dog imod denne idé. Han sagde, at danskerne kun skal lede efter deres nordiske naboer med bedre ledelse i mange sektorer, der påvirker økonomien.

Ved at gøre det troede CEPOS-konsulenten, at Danmark ville være i topindeksene, der præcist måler økonomisk frihed på tværs af lande rundt om i verden.

Bedre vilkår for dansk økonomi

For at give en skildring af bedre ledelse i Danmarks nabolande forklarede Herby eksemplet på en tilstand, der gavner en nations økonomi – implementering af effektiv praksis i arbejdsstyrken.

Baseret på CEPOS’ data er det økonomiske potentiale for at opfylde bedste praksis i de nordiske lande mellem 0,4 og 2,2 procent af BNP, svarende til 11 til 54 milliarder DKK. Denne ramme kan løfte medarbejdernes løn fra 3.700 kr. til 18.800 kr. om året, mens en funktionær kan opleve en stigning på 5.700 kr. til 28.400 kr. årligt.

Analytikeren understregede også, at Danmark vil drage stor fordel af at tage et konkret skridt for at nå økonomisk frihed. Ikke alene ville det sænke skatterne og mindske de offentlige udgifter, men borgerne ville også have en bedre konkursbehandling, kontrakthåndhævelse og retslige processer.