Andreas Mogensen er indstillet på en seks måneder lang rumrejse

b, tags: andreas mogensen på en seks lang - live.staticflickr.com

Andreas Mogensen, den første danske astronaut, der rejser ud i rummet, skal til august på seks måneders rumrejse.

På missionen skal Mogensen udføre ti forsøg på vegne af danske forskere og virksomheder, der spænder vidt fra klimaforskning til 3D-print. Eksperimentet har til formål at forbedre en astronauts livskvalitet og levevilkår på en lang mission og tilføje mere viden og fordele til mennesker på Jorden.

Ifølge ham vil missionen kræve, at han administrerer sine daglige rutiner deroppe, da rumstationen bliver hans nye hjem i seks måneder. Han ser også frem til at få mere tid til ting, han ikke nåede under sin første rejse til det ydre rum.

“Der var mange ting, jeg ikke så sidst, for eksempel Himalaya og Andesbjergene,” sagde han.

Desuden er den langsigtede forventning, som han sagde, at være den første europæer, der træder på månen i de næste fem til ti år.

“Jeg kunne virkelig godt tænke mig at komme til månen, så jeg vil da krydse fingre og arbejde for det. Men konkurrencen er hård, tilføjer han,” sagde Mogensen.

Den første dansker i rummet

Mogensens mission var en del af European Space Agency (ESA) “iriss”-mission, der havde til formål at teste nye teknologier og procedurer til fremtidige rummissioner.

Under sin mission tilbragte Mogensen seks dage ombord på Den Internationale Rumstation (ISS), hvor han udførte eksperimenter og deltog i forskellige rumrelaterede aktiviteter. Et af nøgleeksperimenterne Mogensen gennemførte var “iriss”-eksperimentet, som gik ud på at teste et nyt system til docking af rumfartøjer med ISS.

Mogensens mission var historisk, da han som den første danske statsborger rejste til rummet, og fuldførte sin første rummission i september 2015. Hans mission var med til at bane vejen for fremtidige danske astronauter og rummissioner og demonstrerede Danmarks engagement i rumudforskning og videnskabelig forskning.

Samlet set var Mogensens rummission en betydelig bedrift for Danmark og det europæiske rumprogram og var med til at fremme vores forståelse af rummet og de teknologier, der er nødvendige for fremtidige rummissioner.