9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Hvad betyder Median?

Median

“Median” er et statistisk begreb, der refererer til den midterste værdi i en række af data, når den er sorteret i numerisk rækkefølge. Det er en måde at repræsentere den centrale tendens eller den midterste værdi i et datasæt.

For at finde medianen arrangeres dataene i stigende eller faldende rækkefølge, og den midterste værdi bestemmes. Hvis datasættet har et ulige antal observationer, er medianen den præcise midterværdi. Hvis datasættet har et lige antal observationer, er medianen gennemsnittet af de to midterste værdier.

For eksempel, hvis vi har datasættet {2, 4, 6, 8, 10}, vil medianen være 6, da det er den midterste værdi, når dataene er sorteret i stigende rækkefølge. Hvis vi derimod har datasættet {1, 3, 5, 7}, vil medianen være 4, da det er gennemsnittet af de to midterste værdier.

Medianen adskiller sig fra gennemsnittet (også kendt som gennemsnittet), som er summen af alle observationer divideret med antallet af observationer. Mens medianen repræsenterer den midterste værdi i datasættet, er gennemsnittet mere følsomt over for ekstreme værdier og kan påvirkes af store udsving.

Medianen er nyttig, når man arbejder med datasæt, der indeholder ekstreme værdier eller ujævnt fordelte data, da den er mindre påvirket af disse udsving og giver en mere robust måling af den centrale tendens. Den bruges også i mange statistiske analyser og er særligt nyttig, når man arbejder med ordinal eller skala-niveau data.