Brystkræftforeningen har udtrykt bekymring over Danmarks utilstrækkelige og træge tilgang til tilgængeligheden af ny kræftmedicin.
Regeringens seneste sundhedsplan afsætter et betydeligt budget på fem milliarder kroner til den samlede sundhedssektor, herunder midler til kræftbehandling. Planen overser imidlertid vitale kræftmedicin, hvilket vækker bekymring over landets tilgang til at løse dette kritiske problem.
Planen, som har titlen Kræftplan V, forventes afsluttet ved udgangen af 2024. Det er Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for at udarbejde en samlet faglig præsentation.
Ifølge Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen er denne kommende kræftplan den hidtil største, hvilket understreger dens betydning for at tackle sygdommen.
Planen udelader vital medicin
Formanden for Brystkræftforeningen, Anja Skjoldborg Hansen, sagde, at Danmark halter betydeligt med at implementere nye behandlinger som immunterapi og kræftmedicin.
“Forskningen går helt vildt hurtigt i deres år, og der kommer nye typer for kræftmedicin på markedet, desværre kommer der ikke danske patienter til gavn,” sagde Hansen.
Danmark har de seneste år kun godkendt 18 ud af 46 medicinsk godkendte kræftlægemidler på det samlede kræftområde. Det omfatter otte standardbehandlinger for brystkræft, der er tilgængelige i andre europæiske lande, men ikke godkendt til brug i Danmark, medmindre det er en del af et klinisk forsøg.
Det ligger i øjeblikket på en 39. plads ud af OECD-landene – nummer tre fra bunden – i sundhedsudgifter i forhold til BNP. Det ligger også på en 15. plads i EU med hensyn til antallet af godkendte lægemidler.
“Konsekvenserne vil komme til at fremgå i statistikkerne for kræft fremover,” sagde Hanse på pressemødet på Rigshospitalet i København.
Statsminister Mette Frederiksen (S) nævnte tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der blev offentliggjort i begyndelsen af maj, tyder på, at antallet af danskere, der overlever fem år efter en kræftdiagnose, er stagnerende.
Statistik viser også, at omkring hver tredje dansker vil blive diagnosticeret med kræft i deres levetid, hvilket resulterer i næsten 16.000 årlige dødsfald.