WHO’s europæiske kontor flytter til København fra Moskva

f, tags: kontor flytter til fra - upload.wikimedia.org

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) flytter sit kontor for ikke-smitsomme sygdomme fra Moskva til København. Beslutningen blev truffet af de europæiske medlemmer på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Den danske indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde bemærkede, at fordrivelse var nødvendig for WHO og europæiske lande. De er alle enige om, at WHO ikke længere kan have et kontor med base i Moskva siden aggressionen i 2022.

“Med Ruslands aggression og uacceptable invasion af Ukraine kan vi ikke have et vigtigt WHO-kontor med base i Moskva,” sagde Løhde til pressen.

Da WHO’s europæiske hovedkvarter allerede er placeret i Danmark, forklarede Løhde, at aktionen understøtter Danmarks styrkeposition og engagement i det globale sundhedsnetværk.

Bedre arbejdsforhold

Efter Løhdes udtalelse sagde minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen, at de sigter mod at give WHO bedre vilkår for at arbejde med deres formål med behandling af ikke-smitsom sygdom. Jørgensen udtrykte sin lettelse over kontorflytningen.

“Det glæder mig, at vi nu i den europæiske medlemskreds har truffet en beslutning om at flytte kontoret til København,” sagde Jørgensen.

Jørgensen bemærkede også, at de ville være ansvarlige for at finansiere driften af WHO’s kontor for ikke-smitsomme sygdomme.

“Danmark har efter Ruslands illegale og uberettigede invasion af Ukraine sammen med ligesindede lande arbejdet for at få flyttet WHO’s europæiske kontor for ikke-smitsomme sygdomme ud af Moskva.”

Dan Jørgensen, Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik

“Danmark tager sammen med en række ligesindede landeansvar på sig og finansierer flytningen og kontorets arbejde,” sagde Jørgensen.

WHO’s kontor for ikke-smitsomme sygdomme arbejder for at forbedre overvågning, forebyggelse og behandling af ikke-smitsomme sygdomme, såsom kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Deres mål er at reducere for tidlig død af disse sygdomme inden 2030.

For at nå dette mål fokuserer WHO på ernæring, fedme, tobakskontrol, fysisk aktivitet, mental sundhed og misbrugsrelaterede sundhedsproblemer ved at udvikle tekniske retningslinjer og politikker vedrørende deres mål.