Undersøgelse viser, at danskerne oplever varige helbredspåvirkninger siden COVID-lockdown

Stock Photo, tags: undersøgelse nedlukninger - images.unsplash.com

En ny undersøgelse viser, at COVID-19-pandemiens nedlukninger har haft en langvarig indflydelse på den danske befolknings sundhed og vaner. Fødevareinstituttet gennemførte en forskningsundersøgelse, der målte kostvaner, fysisk aktivitet og skærmbrug i fritiden for 839 voksne.

Undersøgelsen viste, at danske voksne i gennemsnit tog 0,3 kilo på i den første lockdown-periode, og antallet af personer, der tog på, var dobbelt så højt i forhold til dem, der tabte sig. Forskningen viser også, at mange danskere er blevet negativt påvirket af pandemiens restriktioner med potentielt permanente effekter på deres helbred og vaner.

DTU Senior Advisor Jeppe Matthiessen sagde, at pandemiens restriktioner har medført en dårligere stilling for voksne danskeres fysiske aktivitet og vægt end før nedlukningerne.

“Restriktionerne har negativt – og muligvis varigt – påvirket både befolkningens vaner,” siger Matthiessen.

Danskernes fysiske aktivitet påvirket af fjernarbejde

Internationale undersøgelser har også vist, at folk fortsætter med at tage færre daglige skridt selv to år efter pandemiens start. Der er bekymring for, at danskerne ikke kan vende tilbage til det præ-pandemiske niveau, da flere arbejder hjemmefra og dyrker mindre fysisk aktivitet under aktiv transport.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Dansk Industri er antallet af hjemmearbejdende fordoblet til 200.000 efter COVID-19-pandemien.

Undersøgelsen viste også, at danskernes stillesiddende tid foran skærme i fritiden steg til over seks timer om dagen med en stigning på 1,7 til tre timer om dagen i brugen af tv, telefon eller pc sammenlignet med før pandemien. . Derudover steg forbruget af slik, som allerede var højt før pandemien, endnu mere under lockdown-perioden.

Efter de nye forskningsresultater foreslår forskerne, at virkningerne af usunde kostvaner og fysisk inaktivitet på befolkningens sundhed bør overvejes, når man overvejer at lukke store dele af samfundet ned i fremtiden.