9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Transkønnede i Danmark oplever højere selvmords- og dødelighedsrater

Stock Photo, tags: transkønnede højere og - images.unsplash.com

En undersøgelse viste, at danske transkønnede har signifikant højere rater af selvmordsforsøg og dødsfald ved selvmord sammenlignet med ikke-transkønnede.

Undersøgelsen er udført af Dr. Annette Erlangsen og hendes team fra Danmarks Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, Mental Health Center København og Gentofte Hospitalsvej 15. De havde til formål at adressere informationshuller og studerede befolkningsdata for at undersøge hyppigheden af selvmordsforsøg og forskellige årsager. død blandt transkønnede.

Undersøgelsen varede over 40 år og omfattede omkring 3.759 transkønnede personer, der udgør omkring 0,06 procent af befolkningen.

Der er 498 forsøg pr. 100.000 personår, sammenlignet med 71 forsøg pr. 100.000 personår blandt ikke-transkønnede personer.

Ifølge undersøgelsen havde transkønnede personer en højere selvmordsdødsrate på 75 dødsfald pr. 100.000 personår sammenlignet med 21 dødsfald pr. 100.000 personår blandt ikke-transkønnede. Transkønnede personer oplevede også højere dødelighed, der ikke var relateret til selvmord.

Andelen af ikke-selvmordsrelaterede dødsfald blandt transkønnede personer var 2.380 pr. 100.000 personår. I mellemtiden var det blandt ikke-transkønnede personer 1.310 dødsfald pr. 100.000 personår.

Tilsvarende var den samlede dødelighed 2.559 dødsfald pr. 100.000 personår for transkønnede sammenlignet med 1.331 dødsfald pr. 100.000 personår blandt ikke-transkønnede personer.

Behovet for støttesystemer

Undersøgelsen dækkede hele landet og brugte officielle optegnelser fra personer på 15 år og derover. Dataene er indsamlet fra CPR-systemet, der kun fokuserer på personer født i Danmark.

Undersøgelsen fulgte specifikke lovkrav om kønsidentifikationsregistre og havde til formål at undgå potentielle komplikationer relateret til psykiske problemer, der stammer fra immigration, flygtninge eller migrantstatus. For eksempel overvejede undersøgelsen ikke præ-immigrationstraumer, der kunne føre til posttraumatisk stresslidelse.

Disse resultater fremhæver det presserende behov for målrettede interventioner og støttesystemer til at imødegå de mentale sundhedsudfordringer, som transkønnede personer møder.

På trods af et generelt fald i selvmordsforsøg og dødelighed over tid afslørede undersøgelsen, at disse rater forblev højere for transkønnede personer, selv i de seneste år.

Dr. Erlangsen sagde, at denne undersøgelse giver vigtig indsigt i transkønnedes mentale sundhed.

Hun understregede også behovet for yderligere forskning og udforskning af de komplekse faktorer, der påvirker transkønnedes mentale sundhed.