Nordsjælland Landboforenings formand og landmand Lars Jonsson berettede, at mange afgrøder i Danmark lider under en tørke, der har ramt landet siden 24. maj. Problemet kan føre til en stigning i fødevarepriserne.
Jonsson afslørede, at afgrøder har hårdt brug for vand. Men da Danmark ikke har haft regn i ugevis, er landmændene påvirket negativt.
“Når jeg går rundt ude i min mark, så kan jeg se, at kornet er ikke så højt, som det skal være, og der er langt imellem stråene. Man kan næsten gå i marken uden at træde på stråene,” sagde formanden. .
Jonsson understregede derefter, at landmændene fortsat vil lide, hvis der ikke kommer regn, og tørken forværres. En lignende uheldig situation havde de været igennem i 2018.
Økonomichef i Seges Klaus Kaiser bemærkede, at tørken kan øge markedspriserne, især i fødevaresektorerne, da det vil skade afgrøderne yderligere og begrænse lagrene. Han nævnte så produkter, der ville stige i pris.
“Det er først og fremmest kornprodukter, grøntsager og bær, der bliver ramt. Det er ganske almindelige varer som mel, havregryn, kartofler og lignende,” sagde Kaiser.
“Så vil der også være en indirekte effekt i form af, at foder bliver dyrere, og det kan betyde noget for mælkeprisen og kødpriserne.”
Tørkens mangesidede effekt på fødevareudbud og priser
Ifølge chefafdelingen for agroøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen Eivin Olesen vil de stigende priser afhænge af Danmarks tørke og den samlede klimasituation i Europa.
“Hvor galt det går, er det ikke kun af, hvordan tørken herhjemme, men også af tørret i Europa generelt set,” sagde Olesen.
Han forklarede, at tørken påvirker flere typer fødevarer, herunder kød og mælk, hvilket får priserne til at stige. Kaiser gentog Olesens udtalelse ved at sige, at importerede fødevarer sandsynligvis også vil stige på grund af den kommende høje efterspørgsel.
For at løse dette problem foreslog hovedafdelingen ideen om at finde korn, der kunne modstå tørken, som erstatning. Denne metode er blevet brugt i forskellige lande for at overleve en sådan situation.