Tekniske problemer med AppWriter udfordrer folkeskolens prøver: Skoler kan tilbyde omprøve

Tekniske problemer med AppWriter udfordrer folkeskolens prøver: Skoler kan tilbyde omprøve

Der har været nogle udfordringer med det 3. partsprogram, AppWriter, under folkeskolens prøver i dansk læsning og retskrivning. Her kommer en kort orientering om, hvad reglerne siger i sådanne situationer.

Fredag den 2. maj, da prøverne i dansk læsning og retskrivning blev afholdt, stødte nogle brugere på problemer med AppWriter, som skulle hjælpe dem under prøven. AppWriter er et program, som skolerne eller kommunerne selv har indgået aftale om, og det bruges især af elever, der har særlige behov under prøverne.

Hvad gør skolerne ved tekniske problemer?

Hvis et 3. partsprogram som AppWriter går ned under en prøve, er der forskellige tiltag, skolen kan tage for at hjælpe de berørte elever. Et af disse tiltag kan være at tilbyde en omprøve. Vi har også samlet nogle ofte stillede spørgsmål omkring, hvad man skal gøre, hvis der opstår problemer med 3. partsprogrammer.

Hvad er egentlig et 3. parts program? Det kan f.eks. være oplæsningsprogrammer, online ordbøger eller andre elektroniske hjælpemidler, som bruges af eleverne under prøverne. Disse programmer er ikke stillet til rådighed af Styrelsen for it i Undervisningen (STIL) eller Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), så spørgsmål om dem skal rettes til den enkelte skole eller kommune.

Hvis et program går ned under prøven, skal skolen vurdere, om det påvirker elevernes besvarelse. Hvis det gør, kan prøven sættes på pause, indtil programmet er oppe at køre igen. Prøven vil blive forlænget med den tid, den har været sat på pause, og eleverne skal holdes under opsyn i pausen.

Skolen skal også informere både styrelsen for undervisning og forældrene, hvis der sker en forlængelse af prøven. Skulle det ske, at programmet ikke kommer i gang igen, skal skolen kontakte udbyderen af 3. partsprogrammet for at få opdateringer og følge STUKs vejledning om, hvordan man håndterer situationen.

Fejl og mangler under en prøve kan være forstyrrelser eller andre problemer, der kan påvirke prøvens forløb. Hvis der er betydelige fejl, skal skolen tilbyde en omprøve, som kan finde sted ved næste prøvetermin. Det er vigtigt at bemærke, at en omprøve ikke kan resultere i en lavere karakter, så eleven kan føle sig tryg ved at tage imod tilbuddet. Efter omprøven får eleven et bevis med den nye karakter, hvis den er forbedret.

Hvis en elev vælger at tage imod tilbuddet om omprøve, kan det have betydning for deres videre uddannelse. Selvom eleven ikke opnår karakteren 2,0 i gennemsnit fra 9. klasse, kan eleven stadig starte på en gymnasial eller erhvervsuddannelse, så længe der er opfyldt relevante krav. Elever med en uddannelsesaftale har direkte adgang til grundforløbet på en erhvervsuddannelse, uanset om de har bestået afgangseksamen. For dem uden aftale kan optagelse ske efter en prøve og samtale.

Det er også vigtigt for elever, der ønsker at søge ind på en 2-årig hf, at vide, at de ikke kan optages direkte efter 9. klasse uden at have bestået folkeskolens afgangseksamen. Alt i alt er der mange muligheder og regler at tage højde for, hvis der opstår problemer med 3. partsprogrammer under prøverne.