Danmark står over for en potentiel sundhedskrise, da Mette Frederiksens ambitiøse sundhedsreform risikerer at løbe ud i sandet på grund af mangel på sundhedspersonale. Specielt sygeplejersker og SOSU-assistenter er i underskud, hvilket gør det vanskeligt at opretholde regeringens løfte om bedre og mere tilgængelig sundhedspleje. Flere fagforbund kritiserer regeringens fokus på lægemangel, mens de overser andre vitale faggrupper.
Fagforeningerne advarer om, at med den nuværende tilgang, hvor der blandt andet tales om kortere uddannelser og import af arbejdskraft fra udlandet, vil sundhedssektoren knække under presset. Derudover vil dette sandsynligvis påvirke de kommende offentlige overenskomstforhandlinger, som kan blive skueplads for en større arbejdskamp.
Løsningerne svæver i det blå: Kortere uddannelser eller udenlandsk arbejdskraft
Regeringen står over for et stort dilemma: skal de satse på at forkorte uddannelserne, som allerede nu er under pres, eller skal de importere udenlandsk arbejdskraft for at afhjælpe manglen? Begge forslag møder stor modstand blandt fagforbund og sundhedsorganisationer, der frygter, at kvaliteten af pleje vil falde markant.
Hvis der ikke bliver gjort noget drastisk for at ændre situationen, vil hele sundhedsreformen, som skal sikre danskerne bedre behandling og kortere ventetider, være i fare. Det vil ikke alene svække regeringens troværdighed, men også efterlade sundhedsvæsenet i en endnu værre tilstand.