Strenge arbejdstilladelse forværrer Danmarks sygeplejemangel

w, tags: strenge arbejdstilladelse forværrer - images.unsplash.com

Danmark står over for en alvorlig sygeplejemangel, som rammer landets sygehuse. Manglen har ført til en reduktion af kapaciteten, hvor operationer ofte er udskudt på grund af mangel på anæstesiplejerske.

For at løse dette problem har mange danske hospitaler søgt internationale sygeplejersker til at besætte de ledige stillinger. En nylig rapport fra TV2 afslører dog, at streng adgang til arbejdstilladelser forhindrer hospitaler i at ansætte sygeplejersker til at løse manglen.

Rapporten fremhæver sagen om Kate O’Hare, en erfaren amerikansk sygeplejerske, der taler flydende dansk, men nægtet en arbejdstilladelse af Styrelsen for Patientsikkerhed i Danmark.

O’Hares uddannelse i USA omfattede en kortere praktik end den, der kræves i Danmark, hvilket førte til afslag på hendes arbejdstilladelse. På trods af at hun havde mere end 10.000 timers selvstændig erhvervserfaring som sygeplejerske, blev hendes ansøgning afvist.

O’Hare undrer sig over, hvorfor hendes erfaring ikke kan opveje de cirka 1.000 færre timer under hendes praktikophold som en del af hendes amerikanske uddannelse. Hun synes, det er mærkeligt, at Danmark, der står med en alvorlig sygeplejemangel, ikke gør det nemmere for erfarne sygeplejersker at arbejde i landet.

Oversygeplejerske Jytte Hykkelbjerg Bruhn fra kardiologisk afdeling på Roskilde Sygehus, hvor O’Hare søgte job, er overrasket over beslutningen om at afslå O’Hares ansøgning. Bruhn sagde, at hvis hun fik tilsendt sådan et CV, ville hun straks ansætte O’Hare, da hun er vant til at passe patienter.

Sundhedsministeren lover at forenkle processen

Situationen har gjort, at O’Hare og hendes danske lægemand overvejer at flytte til USA, hvor de begge kan arbejde i sundhedsvæsenet uden problemer.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har erkendt, at der er problemer med det nuværende system, der hindrer udstedelse af arbejdstilladelser til sygeplejersker og læger. Hun har også lovet at tage fat på situationen ved at nedsætte en taskforce med anbefalinger til at forenkle processen.

Flere artikler, der kunne interessere dig...