9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Stigning i selvskade og selvmordsopkald blandt børn

rb, tags: stigning selvskade og - images.unsplash.com

Børnetelefonen og HØRT, to rådgivningstilbud til unge i alderen 15-24 år, har rapporteret om en bekymrende stigning i antallet af børn og unge, der søger hjælp til selvskade og selvmord.

Ifølge Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, organisationen, der driver de to rådgivningstilbud, er der sket en markant stigning i samtaler om selvmordstanker og selvskade.

Årsagerne bag dette er mobning på efterskolerne, sociale medier og generel mistrivsel i skolen. Mange af børnene med psykiske problemer oplever tunge og ulykkelige tanker.

Børns Vilkårs rådgivere har siden starten af året haft cirka 4.000 samtaler med børn og unge om psykisk trivsel. Dette repræsenterer over en fjerdedel af alle samtaler. Fra disse samtaler viser data, at piger er mere tilbøjelige til at ringe ind og diskutere deres følelser.

“Vi tolker det her som rigtig alvorligt,” sagde Kjeldahl. “Når de her tal stiger så markant i første kvartal sammenlignet med året før og året før igen, er det et tegn på, at der er noget galt.”

De seneste tal indikerer, at procentdelen af samtaler relateret til selvskadende adfærd er steget til 9,3 procent hos HØRT og Børnenes Hjælpelinje, hvor 8,1 procent af samtalerne relaterer sig til selvmordstanker eller selvmordsforsøg.

Det er en markant stigning fra de foregående år, hvor selvskadende samtaler udgjorde 5,6 procent i 2019 og 6,2 procent i 2022. Samtaler om selvmord og selvmordsforsøg udgjorde omkring 7 procent af opkaldene mellem 2019 og 2022.

Virkningen af sociale medier

Psykolog Lotte Rubæk sagde, at selvskadende adfærd er blevet mere kompleks på grund af uhensigtsmæssig inspiration fra sociale medier, hvor unge mennesker er forbundet med andre, der skader sig selv verden over.

“Man har en bred vifte af metoder og flere kreative metoder end tidligere, hvilket kan tyde på, at man ikke sidder og finder på metoderne selv,” sagde Rubæk, “men får uhensigtsmæssig inspiration fra sociale medier, hvor man har forbindelse til andre selvskadende. unge i hele verden.”

Situationen er ikke begrænset til ældre børn, da yngre børn udviser alvorlig selvskadende adfærd. Behovet for tidlig indsats er klart. Kjeldahl understreger vigtigheden af at tage fat på problemstillinger i de første 0-6 år af et barns liv, herunder kvaliteten af dagtilbud og pædagogisk viden.