Stagnerende inflation presser de danske dagligvarepriser

a, tags: danske - upload.wikimedia.org

Dagligvarepriserne i Danmark er fortsat høje på grund af inflationen i 2022. I år er priserne i supermarkederne 18 procent højere i forhold til januar 2022. Mange butikker fastholder priserne uden at have tænkt sig at sænke dem.

Arbejdernes Landsbanks økonom Brian Friis Helmer advarede danske borgere om de stagnerende priser, da de ikke ville falde i den nærmeste fremtid. Data fra Danmarks Statistik viste endda, at hver tiende butik har til hensigt at hæve priserne.

“Man skal ikke gøre sig håb om, at priserne rent faktisk falder,” sagde Helmer.

Spørgsmålet høstede massive ulemper blandt danske borgere og politikere. Enhedslistens repræsentation Pelle Dragsted udtrykte sin vrede i et radiointerview Det Røde Hjørne.

“Der er nogen, der profiterer. For eksempel kan man i Arlas regnskaber se, at de har nogle meget pæne avancer,” sagde Dragsted. “Internationalt er der opstået en vigtig debat blandt økonomer om det, der kaldes profitdrevet inflation.”

Politikere skal ikke involveres

Selvom mange politikere havde kritiseret, forklarede tidligere danske indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen, at de ikke havde noget at blande sig i dette problem, da politikerne ikke havde magt til at sænke dagligvarepriserne.

“Jeg er frustreret over, at priserne stadig er dyre, men på Christiansborg er der ingen politisk knap, man kan trykke på for at få den til at forsvinde,” sagde han.

Socialdemokratiets medlem understregede, at lignende udfordringer møder europæiske nationer som Frankrig og Sverige, som med succes har håndteret dem. For eksempel arrangerede den franske regering en afgørende sammenkomst, der involverede hele fødevareindustrien. Den advarede om potentiel indgriben gennem priskontrol, hvilket fører til en frivillig reduktion af priserne for 500 produkter.

“Svenske kæder sænkede i mellemtiden deres priser, før et aftalt møde med ministeriet overhovedet havde fundet sted,” sagde Madsen.

Den danske politiker troede, at regeringen ville finde en løsning til at løse problemet, da priserne snart faldt. Regeringen vil også gribe ind over for sælgere, der bevidst hæver prisen.

Flere artikler, der kunne interessere dig...