Seismisk aktivitet i det nordlige Polen forårsager rystelser på Bornholm

Rønne, Bornholm., tags: seismisk det nordlige på - CC BY-SA

Over 60 bornholmere meldte, at de havde oplevet rysten og rumlen i byen. Ifølge lektor ved Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) Trine Dahl-Jensen skyldtes rysten en seismisk hændelse i Polen.

Jensen afslørede, at det kunne være sket på grund af en eksplosion i det nordlige Polen, men hun kunne ikke bekræfte det endnu.

“Der har ikke været et jordskælv på Bornholm eller nærmeste omegn. Der har været en seismisk hændelse i det nordlige Polen,” sagde Jensen.

“Det ligner en sprængning, så det formoder vi, at det er. Men det er ikke noget, som vi har fået bekræftet.”

Rysten på Bornholm opstod lørdag mellem klokken 15.00 – 16.00 CEST. Hun forklarede derefter, at Polen har flere årsager til den mulige eksplosion, og borgerne er vant til at høre om militærøvelser.

“Mange borgere henviser til, at de er vant til at høre militærøvelser, og at det har lydt som kanontorden,” sagde Jensen.

Jensen mistænker lyd for at være hovedårsagen

Rysten på Bornholm blev målt til en styrke på 2,3 på Richterskalaen. Selvom Jensen har bemærket, at det kunne være forårsaget af seismisk aktivitet, havde hun også mistanke om, at lyd kunne være den anden årsag til at fremkalde rystelser.

“Det er usandsynligt, at det er rystelser fra en eventuel sprængning, som folk har kunnet mærke på Bornholm,” sagde Jensen.

Hun forklarede derefter, at lyden kunne spredes som torden for at udløse rangler på jorden.

“Vi tror, at det er lyd, der har bredt sig. Vi ved alle, at hvis det for eksempel tordner voldsomt, kan det få ruderne til at klirre. Vi har dog ikke opklaret, hvad der har forårsaget lyden,” sagde Jensen.

Der er ingen meldinger om ofre, der er kommet til skade på grund af rysten. Bornholms politi oplyste dog, at rystelserne skabte revner i husvæggene i Snogebæk, det sydøstlige Bornholm.