Sandra Yi Sencindiver efterlyser mere mangfoldighed i dansk underholdningsindustri

Video, tags: sandra yi til mangfoldighed - Youtube

Sandra Yi Sencidiver, en amerikansk-dansk-koreansk skuespillerinde, udnytter det, hun omtaler som sin karrieres “anden renæssance” til at kaste lys over en kritisk bekymring inden for Danmarks tv- og filmsektor.

I et interview med Kyodo delte Sencidiver sine tanker om manglen på mangfoldighed og repræsentation i branchen, før SAG-AFTRA-strejken i Hollywood startede.

Hun huskede tiden efter hun spillede i “Miss Saigon”, hvor tv-branchen i Danmark kun tilbød hende roller som en “flad, todimensionel” barnepige eller rengøringsassistent.

“Skuespillere vil gerne portrættere mennesker med kød, blod, motivation, drømme, håb og nuancer … men (industrien) ville bare have, at jeg skulle være asiatisk og tale med en accent,” sagde hun.

Sencindiver talte også med Tatler om udfordringen med at komme ind i branchen. Mange mennesker i branchen afviste hende på grund af hendes etnicitet.

“I mine tidlige 20’ere, da jeg startede i skuespilbranchen, fortalte folk i branchen mig [i auditions], at de ville være nødt til at gå med en anden skuespillerinde, selvom jeg var fantastisk, fordi hendes udseende ikke var så svært at forklare til publikum,” sagde Sencindiver.

Kampagner for mere mangfoldighed i Danmark

Efter udgivelsen af “Crazy Rich Asians” forsøgte Sencindiver at finde international repræsentation. Den handling fik hende til at spille i en fantasy-serie kaldet “The Wheel of Time” som Lady Amalisa.

For Sencindiver kan hendes voksende karriere vise branchen, at publikum også ønsker pluralitet og mangfoldighed.

Hun syntes også, det var svært at diskutere problemet med racisme i Danmark. Hun mener, der er opfattelser som en “ond, bevidst handling” i landet. I sandhed, ifølge Sencindiver, er institutionel og ubevidst skævhed ofte årsagen.

I februar lancerede Sencindiver kampagnen “A Bigger Picture” sammen med fire andre farvede skuespillerinder for at fremhæve de mange forkerte fremstillinger i Danmarks film- og tv-branche.

Sencindiver forsøgte at genskabe tre danske tv-produktioner med alle hvide medvirkende og gav dem alternative plakater. Hun ville vise mere forskelligartede mennesker i forskellige aldre, hudfarver og mennesker med handicap som en alternativ rollebesætning.