Regeringen styrker erhvervsuddannelser med milliardinvesteringer for at tiltrække unge til faglært arbejdskraft

Regeringen styrker erhvervsuddannelser med milliardinvesteringer for at tiltrække unge til faglært arbejdskraft



Styrkelse af Erhvervsuddannelserne i Danmark



Regeringen og en række partier i Folketinget har netop indgået en aftale, der skal styrke erhvervsuddannelserne betydeligt. Fra 2030 vil der årligt blive investeret en halv milliard kroner i disse uddannelser.

Danmark har en stolt tradition for at uddanne dygtige faglærte, som hurtigt finder job. Men for at sikre, at vi fortsat kan uddanne nogle af verdens bedste faglærte, er der behov for at hæve kvaliteten af erhvervsuddannelserne, så flere unge gennemfører deres uddannelse.

Initiativer til forbedring af erhvervsuddannelserne

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne) og et bredt flertal i Folketinget (Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet) har sammen lanceret 31 initiativer for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. Eleverne og lærlingene skal møde inspirerende undervisere, et godt socialt og fagligt miljø samt en bedre sammenhæng mellem skoleundervisningen og praktisk oplæring i virksomhederne.

Aftalen indebærer, at der årligt afsættes en halv milliard kroner fra 2030 for at forbedre erhvervsuddannelserne. I alt investeres der således omkring en milliard kroner i denne sektor i de kommende år.

Erhvervsskolerne vil få en økonomisk opgradering og frihed til selv at beslutte, hvordan de bedst kan forbedre kvaliteten. Der afsættes 262 millioner kroner, som vil stige til 317 millioner kroner årligt fra 2032. Disse midler kan bruges uden bindinger, så skolerne kan fokusere på de områder, der er mest relevante for dem.

Der vil også blive investeret 100 millioner kroner årligt i at sende flere undervisere på pædagogisk efteruddannelse. Det er vigtigt for at sikre, at undervisningen bliver interessant og motiverende for eleverne.

For at styrke forbindelsen mellem skole og praktik skal erhvervsskolerne fremover besøge eleverne i deres praktikpladser og samarbejde tættere med virksomhederne. Dette vil hjælpe med at sikre, at eleverne får den støtte, de har brug for, når de skifter mellem skole og praktik.

Aftalen indeholder også flere tiltag, der skal øge antallet af elever og lærlinge, der tager en del af deres uddannelse i udlandet. Målet er, at andelen femdobles, og derfor vil der være bedre tilskud til udlandsophold.

Det er tydeligt, at der er en stor politisk enighed om at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive og tilgængelige for unge i Danmark. Politikerne understreger vigtigheden af at investere i fremtidens faglærte, så vi kan sikre, at Danmark har de nødvendige kompetencer til at imødekomme fremtidens udfordringer.