Prins Joachim har understreget behovet for, at Danmark tilpasser sin forsvarspolitik som reaktion på det skiftende geopolitiske landskab.
I et interview med lokale publikationer Information og Weekendavisen på den danske ambassade i Berlin i torsdags, adresserede prinsen sin bekymring over landets militære styrke og dets evne til at opfylde NATO-mål.
Prins Joachim erkendte, at Danmark havde undgået oprustning i mere end tre årtier. Derfor understregede han, at landet nu ikke har andet valg end at forfølge det. Desuden opfordrede han til ændringer i dansk forsvarspolitik på grund af det udviklende geo-strategiske scenarie i den moderne tidsalder.
“For at sige det helt ærligt: Vi ønskede ikke at gå ind i oprustningen mellem årene 1990 og 2022. Nu er vi nødt til det,” sagde han. “Vi lever ikke længere i fredelige tider, og truslen er reel og ikke langt væk.”
Prins Joachim fungerer i dag som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris. Den danske dronnings anden søn bliver forsvarsindustriattaché på den danske ambassade i Washington DC fra 1. september.
Han kom med sine kommentarer under en tysk-dansk konference om forsvar og sikkerhed i Berlin, hvor han understregede vigtigheden af, at de to lande opbygger tættere bånd og arbejder sammen om områder som højteknologiske kompetencer.
Prinsens kommentarer følger de seneste bekymringer, som Brig. Gen. Henrik Lyhne, næstkommanderende for det danske militær. På trods af at have verdens mest avancerede våben, afslørede Lyhne, at militæret står over for en mangel på soldater.
“Dette er et nødopkald. Situationen er ekstremt kritisk, især fordi vi mangler soldater som aldrig før,” sagde Lyhne i et nyligt interview med den lokale tv-station TV 2. “Jeg har været i forsvaret i 40 år, og det har har aldrig set så dårligt ud.”
Troels Lund Poulsen, Danmarks fungerende forsvarsminister, har også udtalt sig som svar på Lyhnes bemærkninger og siger, at situationen er “kritisk”.
Lyhne siger, at omkring 20% til 25% af hærens stillinger er ubesatte. Han tilføjede, at det ville tage år at genopbygge en kampklar hær, selv med yderligere finansiering.