
I denne uge står flere vigtige emner på dagsordenen i Folketinget, hvor beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen vil tage del i drøftelserne om blandt andet pensionsalderen, mediecheck til pensionister og asbestproblematikken.
Vigtige lovforslag under behandling
Tirsdag den 20. maj skal ministeren deltage i anden behandling af et lovforslag, der har til formål at hæve folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. Dette lovforslag vil blive behandlet for tredje gang torsdag. Ændringen i pensionsalderen er en del af en overordnet velfærdsreform fra 2006, der tager højde for den stigende levealder i befolkningen. Lovforslaget om forhøjelse af folkepensionsalderen vil gælde for alle, der er født efter den 31. december 1970, hvilket betyder, at det vil påvirke dem, der fylder 69 år i 2040 eller senere.
I forbindelse med lovforslaget vil der også blive ændret på arbejdsskadesikringsloven, så erstatningsperioden for tidligere ulykker og erhvervssygdomme vil blive forlænget i takt med den højere pensionsalder. Dette er en vigtig ændring, der skal sikre en bedre beskyttelse af arbejdstagere, der er blevet udsat for skader eller sygdomme i deres arbejdsliv.
Den 22. maj er ministeren også til stede under anden behandling af et lovforslag, der permanent vil øge mediechecken for både folkepensionister og førtidspensionister. Dette lovforslag forudser, at mediechecken for pensionister permanent vil blive hævet med 400 kr. fra 2026. Der vil også være en midlertidig forhøjelse på 200 kr. til de pensionister, der modtager mediecheck i januar 2025 og fortsat har en personlig tillægsprocent på 100. Lovændringen træder i kraft den 1. juli 2025 og vil kunne give en økonomisk lettelse til mange pensionister i Danmark.
Desuden skal ministeren deltage i et samråd, hvor der vil blive set nærmere på asbest-sager relateret til byggeprojekter i Aalborg. I samrådet vil der blive stillet spørgsmål ved håndteringen af en sag fra CW Obel Ejendomme i Aalborg, hvor 200 håndværkere muligvis er blevet udsat for asbest. Ministeren vil blive spurgt, om lovgivningen på området bør skærpes, samt om Arbejdstilsynets rolle i sagen har været tilstrækkelig. Spørgsmålene omhandler også, hvad der vil blive gjort for at forhindre lignende overtrædelser i fremtiden, hvilket er afgørende for at beskytte arbejdstagernes sundhed og sikkerhed.
Disse emner vil uden tvivl være i fokus i den kommende uge, og det bliver spændende at se, hvordan debatten udvikler sig i Folketinget.