
Forældre, der tjener under en bestemt grænse, kan få et økonomisk fripladstilskud fra kommunen ud over det almindelige tilskud til dagtilbud. Størrelsen af dette ekstra tilskud afhænger af forældrenes indkomst.
Hvert år offentliggør ministeriet en fripladsskala, som angiver indtægtsgrænserne for dette tilskud. For at få tilskuddet skal man ansøge kommunen.
Beregning af Husstandsindkomst og Månedlige Genberegninger
I artiklen præsenteres følgende emner:
- Beregning af husstandsindkomst ved ansøgning.
- Månedlige genberegninger.
- Årlig efterregulering.
Når man ansøger om økonomisk fripladstilskud, er det husstandsindkomsten, der ligger til grund for kommunens beslutning. Denne indkomst opgøres som personlig indkomst plus eventuel positiv nettokapitalindkomst. Det gælder også aktieindkomst, dog med undtagelse af udbytte op til 5.000 kroner.
Husstandsindkomsten beregnes pr. måned og omregnes til årsindkomst, så den kan sammenlignes med fripladsskalaen. Den månedlige husstandsindkomst er summen af den indkomst, der er registreret for husstandens medlemmer, samt en tolvtedel af øvrige indkomster, der ikke er indberettet.
Hvis der er en væsentlig forskel mellem husstandsindkomsten og den faktiske indkomst, skal kommunen lave en samlet vurdering af familiens økonomi. Det gælder især for selvstændige, der har fradrag, der kan påvirke indkomsten.
For familier, hvor barnet bor med begge forældre, skal den samlede husstandsindkomst bruges til at vurdere retten til fripladstilskud. Hvis barnet kun bor hos én forælder, men denne er gift, vil indkomsterne fra begge forældre blive lagt sammen. Hvis barnet bor lige meget hos begge forældre, vil det være indkomsten fra den forælder, barnet er folkeregistertilmeldt hos, der tæller.
Er der flere børn under 18 år i husstanden, vil indtægtsgrænserne for fripladstilskuddet forhøjes med 7.000 kroner for hvert barn udover det første. En enlig forsørger kan søge om tilskud og få forhøjet grænsen med 72.822 kroner, hvis der kan dokumenteres en enlig status.
Ved ansøgning opgøres husstandsindkomsten foreløbigt baseret på ansøgerens oplysninger. Kommunen kræver som udgangspunkt ikke dokumentation for indkomster, der er registreret. For øvrige indkomster kan dokumentationen være årsopgørelser eller regnskaber.
Kommunen foretager månedlige genberegninger, hvis der er afvigelser i indkomsterne. Hvis indkomsten ændrer sig væsentligt, kan forældre få justeret tilskuddet. I tilfælde, hvor for lidt tilskud er tildelt, kan beløbet blive efterbetalt.
Forældre har pligt til at informere kommunen om relevante forhold for tilskuddet, men de skal ikke rapportere indkomstændringer, medmindre det drejer sig om selvstændig virksomhed eller skattefri indkomster.
Årligt foretages en efterregulering, hvor husstandsindkomsten opgøres endeligt, og der sker en sammenligning med tidligere tildelinger. Hvis der er blevet tildelt for meget eller for lidt, skal beløbet justeres.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at fripladsskalaens indtægtsgrænser reguleres hvert år, og metoden bag denne regulering involverer en årlig justering af indkomstgrænserne.