
Fra den 1. juli 2025 træder en række nye regler på beskæftigelsesområdet i kraft, herunder et nyt kontanthjælpssystem, som blev vedtaget i efteråret 2023.
Nyt Kontanthjælpssystem og Fleksible Arbejdsregler
Det nye kontanthjælpssystem gælder for både nuværende modtagere og nye ansøgere af kontanthjælp. Systemet omfatter tre forskellige kontanthjælpssatser: en mindstesats, en grundsats og en forhøjet sats. Desuden vil der være mere fleksible regler for arbejdsindkomster, så det bliver mere attraktivt at arbejde samtidig med at modtage kontanthjælp. Familier med børn under 18 år vil også få hjælp til medicin og et fritidstillæg. Desuden afskaffes både 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet.
Arbejdspligt indføres for personer, der ikke opfylder kravene til ophold og beskæftigelse i kontanthjælpssystemet og modtager den nye mindstesats. Dette indebærer, at de skal yde en indsats i op til 37 timer om ugen, hvilket kan ske gennem nytteindsats, virksomhedspraktik eller almindeligt arbejde. Der er dog undtagelser for internationalt adopterede samt flere andre grupper.
Forældre, der mister et barn efter den 1. juli 2025, og som har passet barnet hjemme i mere end to år, vil få en udvidet ret til dagpenge under sorgorlov. Dette betyder, at perioder med modtagelse af tabt arbejdsfortjeneste ikke tælles med i opgørelsen af beskæftigelseskravet for dagpenge.
Desuden vil ansatte og andre, der indberetter klager om dårligt arbejdsmiljø, kunne give tilladelse til, at Arbejdstilsynet anvender deres klager til at dokumentere overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Dette vil styrke Arbejdstilsynets muligheder for at handle mod ulovligt arbejde, som de ikke selv har observeret.
Bøderne for virksomheder, der overtræder arbejdsmiljøloven alvorligt, vil også blive forhøjet. Bøderne vil variere afhængig af overtrædelsens alvorlighed samt virksomhedens størrelse. For eksempel vil grundbøden for materielle overtrædelser stige med 50 procent.
Endelig vil pensionister med de laveste indtægter få en forhøjelse af deres mediecheck med 400 kr. årligt, hvilket betyder, at beløbet stiger fra 1.085 kr. til 1.485 kr. om året.
For at hjælpe unge med at finde fritidsjob vil der også blive indført flere nye regler. Dette inkluderer udvidelse af arbejdstidsreglerne for unge mellem 15-17 år, så de kan arbejde på mere fleksible tidspunkter. Datoen for afslutning af 9. klasse vil blive ændret fra slutningen af juli til slutningen af juni, hvilket letter muligheden for at arbejde i sommerferien. Desuden vil der være en mulighed for at vejlede 13-17-årige om fritidsjob i kommunens ungeindsats. Ændringerne i reglerne om unges arbejde vil også træde i kraft, hvilket vil give 15-årige, der ikke er underlagt undervisningspligt, mulighed for at arbejde i længere tidsrum.