Nye kontanthjælpsregler fra juli 2025: Fleksible satser og fjernelse af loftet

Nye kontanthjælpsregler fra juli 2025: Fleksible satser og fjernelse af loftet

Fra 1. juli 2025 træder en række nye regler på beskæftigelsesområdet i kraft, herunder et helt nyt system for kontanthjælp. Denne ændring er resultatet af en aftale indgået i efteråret 2023.

Ændringer i Kontanthjælpssystemet

Under det opdaterede kontanthjælpssystem vil både nuværende modtagere og nye ansøgere være dækket af de nye bestemmelser. Systemet vil blandt andet inkludere tre forskellige kontanthjælpssatser: en minimumssats, en grundsats og en forhøjet sats. Der vil også være mere fleksible regler for, hvordan man kan tjene penge ved siden af kontanthjælpen, hvilket gør det mere attraktivt at arbejde. Desuden tilbydes der støtte til medicin og fritidstilskud for familier med børn under 18 år. Endelig vil de nuværende begrænsninger som 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet blive fjernet.

En arbejdspligt vil også blive indført for dem, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene, og som modtager den nye mindstesats. Dette betyder, at de skal bidrage med op til 37 timer om ugen gennem aktiviteter som nytteindsats, virksomhedspraktik eller almindeligt arbejde. Der er dog undtagelser for internationalt adopterede samt for flere andre grupper.

Forældre, der mister et barn efter den 1. juli 2025 og har passet barnet hjemme i mere end to år, vil få en udvidet ret til dagpenge under sorgorlov. I denne forbindelse vil tidligere perioder med tabt arbejdsfortjeneste ikke tælle med i opgørelsen af beskæftigelseskravet.

Desuden vil Arbejdstilsynets regler ændres, så klagere kan give samtykke til, at deres klager om dårligt arbejdsmiljø kan bruges til at dokumentere overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Denne ændring vil styrke Arbejdstilsynets mulighed for at handle mod ulovlige forhold.

Virksomheder, der overtræder arbejdsmiljøloven alvorligt, vil også opleve strammere konsekvenser, da bøderne vil blive forhøjet. Den grundlæggende bøde for materielle overtrædelser stiger betydeligt.

For pensionister med de laveste indtægter vil mediechecken blive hævet med 400 kroner årligt, hvilket er en del af den nye lov, der træder i kraft 1. juli 2025.

Endelig vil flere initiativer blive iværksat for at hjælpe unge med at finde fritidsjobs. Reglerne vil blive udvidet for unge mellem 15 og 17 år, så de kan arbejde på mere fleksible tidspunkter. Derudover vil undervisningspligten for 9. klasse blive afsluttet tidligere, hvilket åbner op for flere jobmuligheder i sommerferien. Unge uden undervisningspligt vil også få større frihed til at arbejde i dagtimerne.