
I Danmark er det blevet klart, at 90 procent af befolkningen er klar over, at både 1000-kronesedlen og ældre sedler fra tidligere udgaver snart ikke længere vil være gyldige. Trods denne store bevidsthed vurderer Nationalbanken, at omkring 3 milliarder kroner ikke vil blive indleveret. Det drejer sig især om de gamle sedler.
Nationalbankens indsamling af gamle sedler
Nationalbanken har siden den 30. november 2023 bedt folk om at indlevere ældre sedler fra 1944- og 1997-serien samt den nuværende 1000-kroneseddel fra 2009. Efter starten på denne indsamling er antallet af disse sedler, der er i omløb, faldet drastisk. Da indsamlingen begyndte, var der 24,5 milliarder kroner i gamle sedler, hvoraf 21,1 milliarder var 1000-kronesedler fra 2009 og 3,4 milliarder var fra de ældre serier.
I de første 14 måneder af indsamlingen har danskerne især indleveret mange af de nuværende 1000-kronesedler. Indtil 31. januar 2025 er der blevet indleveret 18,5 milliarder kroner, hvilket er næsten 90 procent af det samlede beløb for 1000-kronesedler. Det efterlader kun 2,5 milliarder kroner i omløb af denne seddel.
Når det kommer til de ældre seddelserier, har indleveringen været mere begrænset. Indtil 31. januar 2025 er der kun blevet indleveret 706,1 millioner kroner, hvilket er omkring 20 procent af det samlede beløb af de gamle sedler. De fleste af de indleverede gamle sedler er fra 1997-serien, som har billeder af firben og egern.
Indtil den 31. maj 2025 kan de nævnte sedler stadig bruges som betalingsmiddel. Herefter kan de indleveres hos Nationalbanken frem til 31. maj 2026. Det er bemærkelsesværdigt, at det her er første gang, Nationalbanken har indkaldt sedler siden 2. verdenskrig. Den sidste større udskiftning fandt sted lige efter krigen, hvor alle tidligere seddelserier blev ugyldige. Siden da har Nationalbanken udgivet fire nye seddelserier.
Når nye seddelser er blevet introduceret, er de gamle blevet indsamlet og gradvist udfaset. Selvom de gamle sedler stadig er lovlige i Danmark, er de blevet sjældnere i almindelig brug. Mange mennesker har dem gemt som samlerobjekter eller har måske mistet dem gennem tiden. Nogle ældre sedler kan også have en samlerværdi, der overstiger deres pålydende værdi.
Nationalbanken har arbejdet hårdt for at informere folk om, at sedlerne bliver ugyldige, blandt andet gennem en oplysningskampagne, der blev lanceret i efteråret 2024. Denne kampagne nåede ud til alle borgere over 15 år, og det har resulteret i, at størstedelen er klar over, hvad der vil ske med de gamle sedler.
På trods af den gode information forventer Nationalbanken, at omkring 3 milliarder kroner ikke bliver indleveret inden fristen. Dette skyldes, at sedler kan gå tabt eller blive gemt som samleobjekter. I en undersøgelse sagde halvdelen af dem, der havde gamle sedler, at de ville beholde dem, selvom de blev ugyldige.
I Danmark er det forventet, at mere end 2 milliarder kroner i ældre sedler ikke vil blive indleveret. I modsætning hertil forventes de fleste 1000-kronesedler fra den nuværende serie at blive afleveret, da de er nyere og har en højere værdi. Nationalbanken estimerer, at omkring 1 milliard kroner i 1000-kronesedler fra 2009 ikke vil blive indleveret, hvilket udgør mindre end 5 procent af dem, der har været i omløb.