Mette Frederiksen besøger Joe Biden i Det Hvide Hus

Mette Frederiksen, tags: joe biden det hvide - upload.wikimedia.org

Danmarks premierminister Mette Frederiksen og USA’s præsident Joe Biden planlægger at mødes den 5. juni for at diskutere samarbejde, fremtidige NATO-topmødeforventninger og Ukraines støtte.

Ifølge premierministerens kontor er det altid en betydningsfuld begivenhed at repræsentere Danmark i Det Hvide Hus. Derfor ser Frederiksen med spænding frem til det kommende besøg.

USA har en afgørende position som Danmarks fremmeste allierede, og den transatlantiske alliance forbliver robust og standhaftig.

Besøget på grundlovsdag vil dække nogle vigtige emner, herunder fortsat støtte til Ukraine, dansk-amerikansk samarbejde, de to landes forventninger til det næste NATO-topmøde i Vilnius, Litauen, grøn omstilling, klimaforandringer og sikkerhedssamarbejde om fremtidige trusler.

I pressemeddelelsen fra statsministerens kontor står der: “En usikker verden kræver sikre partnerskaber. Der er krig i Europa. Den geopolitiske situation er i opbrud. Autoritære tendenser vinder frem. Det har Ruslands brutale invasion kun bekræftet.”

Frederiksen bemærkede også, at USA havde taget føringen med at støtte Ukraine under Bidens ledelse.

At invitere danske statsministre til Det Hvide Hus er blevet en mangeårig tradition. I marts 2017 havde tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen mulighed for at mødes med tidligere præsident Donald Trump.

For over ti år siden, i februar 2012, besøgte den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt tidligere præsident Barack Obama.

Det Hvide Hus bekræfter besøget

En erklæring fra Det Hvide Hus bekræftede Frederiksens kommende besøg.

Det Hvide Hus pressesekretær Karine Jean-Pierre sagde, at Biden ser frem til at byde Frederiksen velkommen i Det Hvide Hus, hvor de to ledere skal i forhandlinger om at styrke de varige bånd yderligere.

Erklæringen fortsætter med USA og Danmark som NATO-allierede og nære partnere, der sigter mod at styrke den transatlantiske sikkerhed. De to ledere vil diskutere den urokkelige støtte til Ukraine fra Ruslands brutale aggression.

Frederiksens besøg i Det Hvide Hus finder sted næsten et år efter, at hun modtog invitationen fra Biden. Invitationen er tidligere modtaget i forbindelse med NATO-topmødet i Madrid ved udgangen af juni 2022.