
Regeringen og Københavns Kommune har indgået en aftale om at udvikle Lynetteholm, en ambitiøs bydel, der vil bringe tusindvis af nye boliger, en ny metrolinje og en ringvej til København.
En ny bydel med bæredygtig infrastruktur
Når Lynetteholm og den omkringliggende Østhavn er færdige i 2070, vil området kunne huse op til 80.000 mennesker og skabe 45.000 arbejdspladser, svarende til størrelsen af et af Københavns brokvarterer. Lynetteholm alene vil rumme 50.000 beboere og 30.000 arbejdspladser. Det er et vigtigt skridt imod at imødekomme de stigende boligpriser i København, idet en fjerdedel af boligerne vil være almene.
Aftalen inkluderer også en ny metrolinje, M5, som skal forbinde Lynetteholm med Amager og resten af metronettet i byen. Denne linje vil ikke blot hjælpe med at løse fremtidige kapacitetsproblemer i metroen, men også styrke systemets holdbarhed og effektivitet.
Yderligere vil den første etape af Østlig Ringvej blive bygget, hvilket vil forbedre bilforbindelserne til Lynetteholm og potentielt kunne udvides til at nå lufthavnen. Infrastrukturprojektet vil også sikre gode cykelforbindelser til resten af København, blandt andet gennem en cykelbro fra Østerbro til Refshaleøen.
I 2021 besluttede et flertal i Folketinget at påbegynde arbejdet med Lynetteholm, dels for at beskytte København mod stormflod. Den nye aftale sætter rammerne for den fremtidige udvikling af området, som forventes at være færdige infrastrukturprojekter i 2045, mens hele Lynetteholm skal stå klar i 2070.
Finansminister Nicolai Wammen udtaler, at aftalen giver mulighed for at skabe en ny bydel med forskellige boligtyper, så København fortsat kan udvikle sig til en attraktiv by med gode kollektive transportforbindelser. Han fremhæver, at mere end 300.000 mennesker dagligt benytter metroen, og at dette tal vil stige i fremtiden.
Transportminister Thomas Danielsen tilføjer, at det er vigtigt for nye byområder og mobiliteten i København at have gode muligheder for at komme rundt med bil, offentlig transport og cykel. Han er glad for, at aftalen skaber rammerne for udviklingen af Lynetteholm og Østhavnen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund understreger, at det skal være attraktivt at bo og arbejde i København. Lynetteholm skal blive en del af byen, og det skal være nemt at bevæge sig rundt på en bæredygtig måde.
Overborgmester Lars Weiss glæder sig over aftalen og siger, at den ikke kun sikrer metro til dele af Amager, men også fremtidssikrer Københavns udvikling ved at skabe plads til nye bydele. Han mener, at aftalen er et vigtigt skridt for at bevare København som en by, man kan bo i hele livet.