Kristian Jensen efterlyser Danmarks accelererede grønne omstilling

Stock Photo, tags: kristian - images.unsplash.com

Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark, skrev sin mening i en klumme om den seneste udvikling af sol- og vindenergi i landet efter energikrisen i 2022.

Som et førende land for grøn energi er Danmark år foran mange andre lande for bæredygtig energiproduktion. Landet var dog vidne til en energikrise sidste år, da det forbrugte mere, end det producerede, og ikke måtte se noget enkelt storstilet projekt om offshore-energigårdinvesteringer besluttet samme år.

Siden 1970’erne har Danmark gået i spidsen for energiinitiativerne med sin søndags bilfri dag og forbud mod butikkernes belysning efter lukketid, da folk stadig er afhængige af energi fra andre lande.

I 1976 var den første energiplan at reducere olieafhængigheden og lede forsyningen til atomkraft og naturgas samtidig med, at man skiftede olie til kul. Den seneste energiplan er at reducere 70 procent af emissionerne fra 1990 i 2030 og nul-emissioner i 2050.

Danmark startede den første storstilede moderne havvindmøllepark i 1991 og bliver et selvbærende land fra 1997 til 2004. Det var det første land, der brugte halm som brændstof til kraftværker.

Danmark er i dag blevet et af de mange lande, der forbruger mere, end de kan producere, og har dermed en energikrise. Alligevel bevirkede dets afhængighed af et andet lands kilde, at de havde behov for forsyning i de første måneder af Ruslands invasion til Ukraine.

Grøn energitransformation

Jensen sagde, at Danmark er nået langt med den grønne omstilling af energisystemet. Da situationen viste, at landet stadig er for afhængig af fossil energi udefra, er svaret åbenlyst.

Danmark skal fremskynde den grønne omstilling og elektrificering af samfundet endnu mere. Flytningen kan gøres ved at bygge mere vedvarende energi, stoppe brugen af fossile brændstofbiler og investere i energieffektive løsninger.

Når sol og vind ikke er tilstrækkeligt til at levere energi, bør landet sikre, at der er en anden grøn energiressource til rådighed. For eksempel bruger kraftvarmeværker bæredygtig biomasse. Dette er for at mindske afhængigheden af fossile brændstoffer som kilde til kraftværker.

Selvom svaret er derude, vil ændringen ikke være let, fordi den kræver store politiske beslutninger og enorme overgange, da den ændrer, hvordan folk transporterer eller opvarmer deres huse.