Kreative nummerpladedesigns står over for restriktioner i Danmark

Stock Photo, tags: kreative nummerpladedesigns står - upload.wikimedia.org

Danske bilister har taget en ny trend til sig med at vælge unikke og opsigtsvækkende nummerplader, hvilket fører til en tilstrømning af iøjnefaldende designs som BEDSTE, GREVEN og JESUS, der ofte ses på vejene.

Per 1. januar 2023 har Motorstyrelsen indberettet i alt 3.000 aktive ønskenummerplader registreret i Danmark, hvoraf 560 er købt i 2021 og 540 i 2022.

Selvom mulighederne for at tilpasse nummerplader er ubegrænsede, er der stadig grænser at overveje. Ifølge registreringsbekendtgørelsen må ønskenummerplader ikke volde anstød eller gene for andre. Motorstyrelsen, der er ansvarlig for vurdering af pladeanmodninger, sikrer, at kombinationer, der kan være stødende, afvises.

Claus Holm, vicedirektør i Motorkøretøjsstyrelsen, sagde, at deres vurderingsproces fokuserer på at undgå associationer til terrorisme, våben, diktatur, sexisme, stærke bandeord eller seksuelt eksplicit indhold. Talkombinationer, der henviser til kongefamilien, såsom Krone 1 eller Krone 2, er også forbudt.

Bilstyrelsen har gennem årene afslået omkring 18 ansøgninger om omstridte plader. Nogle afviste kombinationer inkluderer KICKASS, INSANE, SUTMAI, MILF og DADASS. Disse beslutninger træffes ud fra den potentielle indvirkning på samfundet i stedet for udelukkende at tage hensyn til ansøgerens præferencer.

Kreativ nummerplade plager Ferrari-ejeren

En uheldig bilejer, Lasse Markmøller Hansen, fik uventede problemer på grund af sin skæve nummerplade. Hansen, ejeren af Bilsyn Mors, købte en Ferrari F355 GTS og bestilte Ønskenummerplader UKENDT.

Dette kreative valg førte dog til adskillige komplikationer med forsikringsselskaber, skattemyndigheder og endda politiet. Ved en fejl i forbindelse med forskellige forseelser og bøder modtog Hansen parkeringsbøder og hastighedsovertrædelser, der fejlagtigt blev tilskrevet ham og hans Ferrari.

Myndigheder og agenturer mærkede hans registreringsnummer som “ukendt” i deres optegnelser, hvilket førte til en uretfærdig fingerpegende situation. Hansen blev uventet stoppet af politiet på Københavns Langebro og stod over for en lignende hændelse i Aalborg. Heldigvis undskyldte betjentene i Aalborg, da de havde forstået sammenhængen i sagen.

“En del i min omgangskreds har spurgt, om ikke jeg nu skal have nummerpladen KENDT. Jeg tænker hund, at jeg stopper hende,” sagde Hansen.

Motorstyrelsen tillader herefter ikke længere registrering af UKENDT-nummerpladen.