Hvordan Regner Man Procent?

Hvordan regner man procentProcentregning er en del af pensum allerede i folkeskolen. Og med god grund. For det er en både nyttig og vigtig del af livet at kunne regne i procenter. Det kan for eksempel være brugbart i forbindelse med lønstigninger – for hvor meget ekstra får man på lommen, hvis man stiger 10%? Ligeledes kan det være ganske brugbart, når butikkernes udsalg rammer og man skal kunne gennemskue hvor meget 40% rabat egentlig er. Så der er ingen grund til at droppe procentretningen. Tvært i mod.

Simpel regneregel for procentregning

Men hvordan regner man det så ud? Det er slet ikke så svært, som det måske lyder. Skal man finde en procentdel af et tal, kan man starte med at dividere tallet med 100. Det giver god mening, netop fordi procent betyder hundrededele, så dividerer man tallet med 100, har man dermed én hundrededel af det pågældende tal. Det fremkomne tal ganger man herefter med procenttallet – og så er resultatet klar!

Et eksempel på hvordan man gør

Skal man for eksempel udregne hvor meget 20% er af 70 – eller 20 hundrededele af 70 – starter man med at dividere 70 med 100. Således finder man ud af hvad 1 hundrededel er. Altså 1% af 70:

70:100 = 0,7

Dernæst ganger vi resultatet 0,7 med procenttallet 20 og får resultatet: 14

Skal det opstilles som et reelt regnestykke ser det således ud:

20 x 70   = 14

100

Recommended For You

About the Author: Irene Jensen