Ris er en af de vigtigste fødevarer i verden – og det ansslås at det udgør basiskosten for omkring 2 mia. mennesker i Sydøstasien. Kina regnes for at være verdens største producent af ris, tæt efterfulgt af Indien, og det regnes i dag for at være verdens ældste afgrøde. Således produceres der på verdensplan stort set lige så meget ris som både hvede og majs – nemlig omkring 749 mio. tons. Her i Norden er ris et kærkomment supplement til vores elskede kartofter – og et enestående makkerskab. Både når der er klassiske boller i karry på menuen og når den står på mere eksotiske retter som det thailandske køkken gennem de senere år har bragt op til vores mere kølige himmelstrøg.
6 trin til gode, løse ris
Men hvordan koger man ris? Vi har nok alle prøvet at sætte tænderne i både under- og overkogte ris. Og begge dele er stort set lige så ubehagelige, når man tænker på den fine, delikate smag som ris er i besiddelse af. Men det er faktisk ikke så svært endda at koge gode, lækre og smagsfulde ris. Det kræver blot at man kender til nogle simple grundregler, der med fordel kan benyttes i forbindelse med størstedelen af de gængse ristyper:
- Afmål den mængde ris der skal koges
- Skyl risene i koldt vand til vandet er klart – der betyder ifølge nogle, at de ikke klistrer sammen
- Hæld koldt vand over i forholdet 1:2. Det vil sige 1 dele ris til 2 dele vand
- Tilsæt lidt salt til kogevandet
- Kog risene under låg ved medium varme – typisk 8-10 minutter
- Sluk for varmen og lad risene hvile i 10 minutter inden servering
Velbekomme!